Philips en Amerikaans GTE samen in project interactieve televisie

LONDEN, 29 APRIL. Philips en de Amerikaanse telecommunicatie-maatschappij GTE werken al anderhalf jaar samen aan de ontwikkeling van “interactieve televisie”, waarbij de kijker met behulp van een cd-speler actuele informatie kan opvragen over een televisie-uitzending. Door de speler te koppelen aan het telefoonnet kan de kijker ook in contact treden met de programmamakers.

Gisteren hebben beide ondernemingen hun gezamenlijke inspanningen omgezet in een officieel samenwerkingsverband dat nog deze zomer op een Amerikaans kabelnet zal experimenteren met de nieuwe methode om kijker en programmamaker aan elkaar te koppelen. Een officiële term voor de nieuwe technologie is er nog niet, intern hanteren de technici van GTE het code-woord NEW-TV.

De nieuwe technologie wordt ondergebracht in de mede door Philips ontwikkelde afspeelapparatuur voor zogenoemde interactieve compact discs, CD-I. De nieuwe CD-spelers geven - aangesloten op een televisie - beeld, geluid en tekst weer in een volgorde en samenstelling die de gebruiker in grote mate zelf kan beïnvloeden. CD-I moet de tv-kijker verlokken tot het spelen van video-spelletjes, het volgen van cursussen of het maken van excursies door 's werelds beroemde musea.

De nieuwe speler werkt in eerste instantie met speciale cd's die nu in hoog tempo worden gefabriceerd. In de Verenigde Staten, waar het medium in het najaar op de markt werd gebracht, zijn inmiddels 50 zogenoemde software titels beschikbaar. Eind dit jaar moeten dat er 100 zijn. Voor de Europese introductie, die deze week in de Londense binnenstad van start ging, zijn 34 CD-I programma's beschikbaar. In september zullen de spelers ook in Nederland worden geïntroduceerd.

In de nabije toekomst moet de speler zijn informatie niet alleen van een schijfje kunnen halen, maar ook van het televisiesignaal dat via kabel of antenne de huiskamer binnenkomt. De televisiebeelden zullen daarbij worden voorzien van speciale - elektronische - informatie die alleen met een CD-I speler zichtbaar kan worden gemaakt. De eerste generatie machines kan te zijner tijd eenvoudig worden voorzien van een speciale chip die de speler omvormt tot een soort cockpit voor datacommunicatie. Hetzelfde geldt voor speciale chips waarmee de speler geschikt wordt voor de langdurige vertoning van videobeelden. Op een CD kunnen in de nabije toekomst 72 minuten video-film worden gezet.

De toepassingsmogelijkheden van de nieuwe technologie zijn legio, zegt R.E Robinson, directeur van GTE ImagiTrek, een kleine dochtermaatschappij van GTE die zich toelegt op de ontwikkeling van nieuwe vormen van multimedia.