Parijs voert strijd tegen de hondenpoep op

PARIJS, 29 APRIL. De gemeente Parijs geeft de strijd tegen de hondenpoep niet op. De hondenbezitter die na 17 mei zijn viervoeter op straat zijn behoefte laat doen in plaats van in de goot, riskeert een boete van minimaal 600 francs (200 gulden). Bij recidive kan de boete oplopen tot ruim 400 gulden.

Honderden grote publikatieborden, tienduizend affiches, duizenden stripboeken over "De goede manieren van Archibald' herhalen de boodschap aan de eigenaren van honden: ruim het zelf op, of leer hem, Archibald dus, dat hij de goot moet gebruiken.

Zoals overal elders is hondenpoep een probleem in Parijs. Sinds 1977 voert de stad strijd tegen de verontreiniging van het milieu met de uitwerpselen van de 200.000 honden die de Franse hoofdstad telt. Maar alle campagnes, zoals het opstellen van een "charter van de nette hond', hebben niet het gewenste resultaat gehad. De plaag duurt vrijwel onverminderd voort: dagelijks deponeren de Parijse honden tien ton excrementen op de trottoirs. Dat komt overeen met vijftig gram per inwoner.

Maar een stad met twee miljoen inwoners, die jaarlijks vele miljoenen toeristen en koopgrage klanten van de luxe-industrie ontvangt en talrijke internationale instellingen kent, heeft geen keus in de strijd om het betere milieu, nog afgezien van het feit dat jaarlijks 600 mensen in een ziekenhuis terecht komen na uitglijers op straat.

In de strijd tegen de hondenpoep heeft Parijs al enige jaren geleden zware middelen ingezet. Vier ton hondenpoep wordt dagelijks opgeruimd door de honderd "caninettes' die burgemeester Jacques Chirac speciaal heeft laten ontwerpen. Deze groene voertuigen zijn uitgerust met een grote stofzuiger waarmee de chauffeur de poep verwijdert. De "motos-crottes' (drol-motoren) zoals ze meestal genoemd worden, leggen elke werkdag zo'n 2400 kilometer en zondags 350 kilometer af, vooral rond schoolgebouwen. Deze service kost de gemeente veertien miljoen gulden per jaar.

De straten van Parijs zijn overigens aanmerkelijk schoner dan bijvoorbeeld die in het centrum van Rotterdam of Amsterdam. Vuilnis wordt er dagelijks opgehaald. Bovendien eten Fransen zelden op straat: de patat- en blikvervuiling die het centrum van Rotterdam op zaterdagen het aanzien van een vuilnisbelt geeft, bestaat nauwelijks. En hoewel Parijs met een hond op elke tien inwoners meer honden telt dan Rotterdam (een hond per ongeveer dertig inwoners, althans volgens de officiële hondenbelasting-cijfers) is er ook veel minder hondenpoep.

Dat is deels te danken aan de motos-crottes en deels aan het feit dat 2700 kilometer goot in de Parijse straten dagelijks minstens een keer en vaak meerdere malen wordt doorgespoeld. Maar de Parijse honden worden volgens wethouder Anne-Marie Couderc (milieubeheer) nog steeds te weinig naar de goot geleid.

Nu moet het dus afgelopen zijn: een drol op straat zal 200 gulden boete kosten als een inspecteur van het "Actiecentrum voor de netheid van Parijs' een vervuilende hondenbezitter op heterdaad betrapt. Uit opiniepeilingen blijkt dat acht van de tien Parijzenaars en zes van de tien Parijse hondenbezitters het hiermee eens zijn.

Maar de scepsis over een betere toekomst op straat blijft. Vijftig (in burger geklede) netheids-inspecteurs komt overeen met een inspecteur per 4000 honden, zo rekende het weekblad Le Point uit. “De chauffeurs van de motos-crottes worden nog niet met werkloosheid bedreigd.”

    • Jan Gerritsen