ORANJE

Nederland telt 1600 Oranjeverenigingen die ervoor ijveren om koninginnedag te maken tot het hoogtepunt van het jaar, zo meldde het Zaterdags Bijvoegsel van verleden week. Of u de dag nu viert op traditionele wijze, of door het afstropen van een vrijmarkt, een feestelijk drankje en hapje horen erbij.

Een fris alternatief voor oranjebitter is de mimosacocktail, bestaande uit één deel vers sinaasappelsap en twee delen champagne of (Italiaanse) mousserende wijn. Versier de rand van het glas met een schijfje sinaasappel, of plaats een prikker met een cocktailkers en een partje mandarijn in het glas.

Wat het hapje betreft, wat dacht u van in honing gepocheerde abrikozen? Ze kunnen één of enkele dagen tevoren al worden klaargemaakt. Neem bij voorbeeld:

150 gram gedroogde abrikozen

2 volle eetlepels bloemenhoning

een paar draadjes saffraan

(een halve theelepel kummel)

(1-2 eetlepels sinaasappellikeur)

Was de abrikozen en breng ze, met honing, saffraan en eventueel de kummel, in een kwart liter water aan de kook. Draai het vuur laag en laat de vruchten in een half uur zacht worden. Af en toe roeren. Draai het vuur uit en roer desgewenst de sinaasappellikeur door het kookvocht. Laat de abrikozen in het vocht afkoelen en zet ze weg. Vlak voor het serveren moeten ze nog even uitlekken. Prik ze op kaasblokjes van jonge of jong-belegen Goudse kaas (vaderlandslievenden kunnen prikkertjes getooid met Nederlandse vlaggetjes nemen). Of gebruik de abrikozen voor het opsieren van gebak. Roer dan een paar eetlepels kookvocht door stijfgeslagen slagroom of door zachte Mon Chou. Verdeel dit mengsel over plakjes cake of over gebakjes en drapeer daarop de abrikozen.

    • Annelène van Eijndhoven