Leger weigert zich uit Bosnië terug te trekken

BELGRADO, 29 APRIL. Het Joegoslavische leger weigert zich uit de republiek Bosnië-Herzegovina terug te trekken. Dat blijkt uit een brief van de Joegoslavische minister van defensie, generaal Blagoje Adzic, aan de Bosnische president Alija Izetbegovic, vanmiddag gepubliceerd door het persbureau Tanjug.

Izetbegovic had de eenheden van het Joegoslavische leger die in Bosnië-Herzegovina voor de keus gesteld zich terug te trekken op het grondgebied van het nieuwe Joegoslavië (Servië en Montenegro), of hun loyaliteit te betuigen aan het wettig gezag in deze republiek. Volgens Adzic kan van terugtrekking geen sprake zijn omdat “tachtig procent” van de militairen uit Bosnië-Herzegovina afkomstig is. Adzic verwerpt ook de mogelijkheid van loyaliteit aan de wettige regering omdat dat de Serviërs deze boycotten.

Eerder hadden de onwettige parlementen van de Serviërs in delen van van Bosnië-Herzegovina en Kroatië aangekondigd de zich op hun grondgebied bevindende eenheden van het Joegoslavische leger te willen omvormen tot een nieuw “Servisch leger”. De “parlementen” van Serviërs in Knin en Banja Luka hebben dat gisteren besloten.

    • Raymond van den Boogaard