Laatste lid uit ETA-top nu ook aangehouden

MADRID, 29 APRIL. De Franse politie heeft gisteren op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs Sabino Euba aangehouden, voor zover bekend het enige lid van de ETA-top dat nog op vrije voeten was.

Op 29 maart werden in Frans Baskenland de drie belangrijkste leiders van de terreurbeweging gevangen genomen. De 54-jarige Euba wordt beschouwd als de "nummer vier' in de hiërarchie van de organisatie. Hij was in het bijzonder verantwoordelijk voor de financiën.

In tegenstelling tot de operatie van eind maart, die tot in de puntjes was voorbereid, kwam de aanhouding van Sabino Euba min of meer toevallig tot stand. Euba, die bekendstaat onder de bijnaam Pelopintxo, werd bij het passeren van de paspoortcontrôle herkend door de politiecommissaris die verantwoordelijk is voor de grensbewaking op de luchthaven. Deze functionaris was eerder negen jaar in Hendaye, Frans Baskenland, gestationeerd en daardoor vertrouwd met de gezichten van gezochte ETA-leden.

Bij nader onderzoek bleek het paspoort van Euba vals te zijn. De terrorist was niet gewapend en verzette zich niet tegen zijn aanhouding. Hij stond op het punt om een vliegtuig naar Mexico te nemen. Volgens woordvoerders van de Franse en Spaanse politie maakt zijn poging om het land te verlaten duidelijk onder welke druk de ETA in Frankrijk staat nu de autoriteiten van beide landen hebben besloten intensief samen te werken bij de ontmanteling van de organisatie.

Euba was in 1980 betrokken bij de roof en distributie van achtduizend kilo spingstof in Soto de la Marina (Santander). Nadat een deel van de buit in zijn woning werd ontdekt, vluchtte hij naar Frankrijk. Hier werd hij twee keer aangehouden, in 1982 en 1986, wegens illegaal verblijf, het vervalsen van identiteitsbewijzen en lidmaatschap van een verboden organisatie. Beide keren maakte hij van een voorlopige invrijheidstelling gebruik om op de vlucht te slaan. Euba hield zich de laatste jaren vooral bezig met het innen van de "revolutionaire belasting', een vorm van afpersing waarbij ondernemers in Baskenland bedreigd worden met vernielingen of ontvoering indien zij niet jaarlijks een forse som geld aan de ETA overhandigen.

De Spaanse minister van binnenlandse zaken Corcurea zei gisteren dat de aanhouding van Euba “niet onverwacht” kwam en dat het onderzoek van de eind maart in beslag genomen papieren nog niet is afgesloten. Hij waarschuwde echter opnieuw tegen de gedachte dat ETA nu geheel zou zijn verdwenen.