KNP verwacht een belangrijk lager resultaat

ROTTERDAM, 29 APRIL. Papier- en verpakkingsproducent, Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken (sinds gisteren omgedoopt in Koninklijke KNP) verwacht in de eerste zes maanden van dit jaar een "belangrijk lager' resultaat in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig jaar.

In die periode kwam de winst uit op 157,5 miljoen gulden, zo heeft de raad van bestuur gisteren bekend gemaakt tijdens de jaarvergadering.

Een "belangrijk lager' resultaat duidt in de financiële wereld meestal op een vermindering van 13 tot 20 procent oftewel tussen de twintig en dertig miljoen gulden minder winst.

De koers van het aandeel KNP daalde na het nieuws gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs met 1,50 gulden. Vandaag was rondom het middaguur van de koers nog eens 1,80 gulden afgebrokkeld, maar na aftrek van het dividend van 2,50 gulden, betekende dat toch een lichte winst met 0,70 gulden ten opzichte van gisteren. De koers stabiliseerde zich vandaag om 13.00 uur op 44,90 gulden.

De raad van bestuur van KNP gaf gisteren enige hoop op een beter tweede half jaar. “Een meer positieve ontwikkeling in het tweede halfjaar acht de onderneming niet onmogelijk”, zo vertelde het bestuur op de aandeelhoudersvergadering.

De vraag naar papier en verpakkingen is volgens de bestuurders in het eerste kwartaal ondanks een matige economische groei in het algemeen bevredigend geweest. Voornaamste boosdoener was de prijs van grondstof voor grafisch papier, die in de eerste drie maanden van het jaar is gestegen. Dat leidde tot een verdere verkrapping van de marges.

De papiersector van KNP is goed voor ruim zestig procent van de jaaromzet die vorig jaar op ruim 2,15 miljard gulden uit kwam. KNP gaat ervan uit dat de grondstofprijzen in de loop van het jaar verder zullen stijgen. Hierdoor zal in het tweede kwartaal nog niet of nauwelijks sprake zijn van een verbetering van de brutomarge.

De overcapaciteit in het marktsegment gestreken papier heeft aanvankelijk geleid tot een verdere daling van de opbrengstprijzen. Deze daling kwam in de loop van het eerste kwartaal tot stand.

De verpakkingsactiviteiten hebben een bevredigend resultaat behaald, in lijn met het resultaat over 1991. RP Europe, een joint venture met branchegenootBührmann-Tetterode, vormde een negatieve uitzondering. Bij RPE werd eenzelfde beeld waargenomen als bij de papierdivisies van KNP.