Jelle Nijdam verliest leiderspositie

JEREZ, 29 APRIL. Jelle Nijdam had gistermiddag in de Ronde van Spanje de wind tegen en raakte de leiding in het algemeen klassement kwijt. De winnaar van de proloog en de nummer twee van de ochtendrit achter de GOS-renner Abdoesjaparov kwam in de daarna volgende ploegentijdrit door de wisselende wind in de problemen en moest het geel afstaan aan de Spaanse oudgediende Pello Ruiz Cabestany.

Vroeg op de dag zag alles er nog zo zonnig uit voor de Buckler-ploeg. In de hete weersomstandigheden in het zuiden van het land lieten de renners het na 135,5 kilometer van San Fernando naar Jerez de la Frontera aankomen op een massasprint. Specialist Jean Paul van Poppel mengde zich niet in de strijd om de hoofdprijs, Jelle Nijdam verschool zich niet. Hij zag zijn inzet met de tweede plaats achter Abdoesjaparov beloond. Dat leverde hem nog acht seconden tijdvergoeding op, waardoor de voorsprong op de winnaar van het vorig jaar Melchor Mauri tot zeventien seconden werd uitgebreid.

In de ploegentijdrit over 32,6 kilometer in de omgeving van Jerez de la Frontera begon de Bucklerformatie van Hilaire van der Schueren hoopgevend, maar naarmate de wind draaide en schuin tegen begon te blazen moest er tijd worden ingeleverd. Op de winnende Italiaanse formatie van Gatorade moest Buckler 1.27 toegeven (elfde). PDM werd achtste op net iets meer dan een minuut. Pello Ruiz Cabestany nam de leiding van Nijdam over in het klassement. De 29-jarige Spanjaard, die zijn eerste seizoen bij Gatorade rijdt, had ook al eens in 1985 en 1990 de leiding in de Vuelta in handen. Hij heeft drie seconden voorsprong op zijn Italiaanse teamgenoot Chiurato. Nijdam zakte naar de twintigste plaats op de ranglijst met 53 seconden achterstand.