Greg Norman kondigt per satelliet komst aan

AMSTERDAM, 29 APRIL. Het Heineken Dutch Open, dat van 23 tot en met 26 juli zal worden gespeeld op de Noordwijkse Golfclub, is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste toernooien op de internationale golfkalender. Niet alleen bedraagt het prijzenpgeld twee miljoen gulden, ook is de organisatie er in geslaagd vele topspelers voor het evenement naar ons land te lokken. Zeker van deelneming zijn titelverdediger Payne Stewart uit de Verenigde Staten, de Duitser Bernhard Langer, de Spanjaard Jose-Maria Olazabal en de Australiërs Greg Norman, Craig Parry, Rodger Davis en de Britse Open-kampioen Ian Baker-Finch.

Ook Fred Couples, de nieuwe US Masters-kampioen en de huidige nummer een van de wereld, is gecontracteerd. Zijn komst is echter afhankelijk van de toezegging van de Amerikaanse Tour om hem die week vrijaf te geven om elders te spelen. Van de twintig beste spelers van de wereldranglijst zullen er tien in Noordwijk aan de start verschijnen. Van de Europeanen uit die lijst ontbreken alleen Nick Faldo, Ian Woosnam en Severiano Ballesteros.

Uit Zuid-Afrika komt Ernie Els, een 22-jarig talent dat afgelopen winter met overmacht de ranglijst aanvoerde van de zogenaamde Sunshine Tour. Hij wordt algemeen beschouwd als de opvolger van Gary Player, al heeft zijn verschijning meer weg van Greg Norman. De Australiër Norman kondigde gisteren tijdens een persconferentie via een satellietverbinding zelf zijn komst naar Nederland aan. De voormalige nummer één van de wereld liet weten vaker in Europa te willen spelen, maar dat gezin en andere verplichtingen hem aan Amerika binden. Kortgeleden nog zei hij in een interview: “Het golfspel in Europa benadert meer de essentie. In de Verenigde Staten zijn de banen kunstmatig aangelegd en moet iedere bal door de lucht worden gespeeld om vijvers en palmbomen te omzeilen. In Europa heb je meer met de weerselementen te maken en zijn de banen natuurlijk aangelegd, waardoor je de bal moet manoeuvreren. Dat maakt het interessanter omdat het meer op instinct aankomt”, aldus de "great white shark', die met zijn filosofie op de baan in Noordwijk zeker aan zijn trekken zal komen.

Het Nederlandse belang in het Heineken Open zal vooral gericht zijn op Chris van der Velde. De beste golfer van ons land doet het steeds beter op de Europese Tour en hoopt in juli op zijn thuisbaan in topvorm te zijn.

    • Jan Ebbinge