FDP-fractie wijst Schwaetzer af als opvolger Genscher

BONN, 29 APRIL. In het debat over de opvolging van Hans-Dietrich Genscher als Duits minister van buitenlandse zaken is gisteren een dramatische wending gekomen doordat de FDP-fractie in de Bondsdag weigerde akkoord te gaan met het voorstel van de partijtop om Irmgard Schwaetzer voor te dragen. Na een debat van vijf uur stemde de fractie met 63 tegen 25 stemmen voor Klaus Kinkel, thans minister van justitie.

De FDP-parlementsleden toonden zich gisteravond buitengewoon geïrriteerd over het feit dat het partijbestuur mevrouw Schwaetzer zonder voorafgaand overleg in het openbaar had aanbevolen als opvolger van Genscher. Partijvoorzitter Otto graaf Lambsdorff zei dat de uitslag van de stemming in de FDP-fractie niet betekende dat men het vertrouwen in hem had verloren, maar hij moest wel toegeven dat “iets dergelijks niet vaak is gebeurd in de afgelopen veertig jaar in zulke belangrijke gevallen”.

De FDP heeft mevrouw Sabine Leutheusser-Scharrenberger (41) voorgedragen als opvolger op Justitie. In een gezamenlijke zitting van het bestuur en de fractie van de FDP versloeg ze met 56 tegen 27 stemmen Burckhard Hirsch, de zeer liberale juridische specialist van de FDP-fractie.

Een woordvoerder van de FDP deelde mee dat de minister van economische zaken, Jürgen Möllemann, zal worden voorgedragen als vice-kanselier, een functie die nu nog door de op 17 mei vertrekkende minister Genscher wordt bekleed. De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, heeft ernstige kritiek op de gang van zaken. Minister van financiën Theo Waigel, de leider van de CSU, heeft bondskanselier Kohl gekritiseerd voor het feit dat hij het vertrek van minister Genscher niet heeft aangegrepen voor een totale herschikking van het kabinet.