EG oneens met veroordelingsubsidie aan vliegtuigbouwer

GENEVE, 29 APRIL. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EG, weigert te accepteren dat subsidieverlening aan de Duitse vliegtuigbouwer Deutsche Aerospace in strijd zou zijn met de regels van de GATT voor vrije concurrentie. Dit heeft een woordvoerder van de GATT-onderhandelingsdelegatie gisteren gezegd na gesprekken met Brusselse vertegenwoordigers.

Nadat een commissie van de GATT (Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel) in januari na een klacht van Amerikaanse zijde had beslist dat de overheidssubsidie aan Deutsche Aerospace concurrentieverstorend werkt en in strijd zou zijn met de GATT-regels, heeft de regering in Bonn wel de subsidie opgeschort. Het gaat om een compensatie van verliezen die het bedrijf lijdt bij een dalende dollarkoers. Produktiekosten worden door Deutsche Aerospace grotendeels gemaakt in marken, maar de betaling voor vliegtuigen en Airbusonderdelen gebeurt in dollars. In 1990 betaalde Bonn 390 miljoen mark aan Daimler-Benz, het moederbedrijf van Deutsche Aerospace. Volgens de Amerikaanse klacht betekent dit feitelijk een exportsubsidie voor Deutsche Aerospace (en dus Airbus), maar de Europese Commissie is het daarmee niet eens. De uitspraak van de GATT-commissie, die het Amerikaanse oordeel deelt, kan pas officieel worden bekrachtigd als zij wordt aanvaard door alle bij de GATT aangesloten landen. De EG kan de aanvaarding dus blijven tegenhouden. (Reuter)