Dodenwake voor Bacon bij galerie in Madrid

MADRID, 29 APRIL. “Nu al het hoogtepunt van Madrid als culturele hoofdstad.” Dat was gistermiddag de meest gehoorde grap op een vreemde bijeenkomst in de Madrileense galerie van de Engelse schilder Francis Bacon, die gisteren op 82-jarige leeftijd in Madrid overleed. Tientallen Spaanse en buitenlandse vrienden en medewerkers van de schilder waren er verzameld voor een soort dodenwake. Per telefoon werd contact onderhouden met de filialen van de Marlborough galerie in Londen, Tokio en New York.

Bacon bracht de laatste jaren veel tijd door in Madrid. Hij was een groot bewonderaar van Goya en Velazquez. Voor Las Meninas, dat in het Prado hangt, kon men wat hem betreft “heel Engeland cadeau krijgen”. Maar ook het bruisende nachtleven van de Spaanse hoofdstad trok de schilder nogal. In de necrologieën die de kranten vandaag publiceren, zijn verwijzingen naar de nachten die hij nog onlangs doorbracht in de homobars en exclusieve clubs van Madrid een vast nummer. Steeds elegant gekleed en in gezelschap van vrienden placht de 82-jarige de avond te beginnen in Bar Cock, de besloten dépendance van het vermaarde Chicote, om daarna af te zakken naar gelegenheden waarvan men de naam niet noemt. Sommige auteurs waren hem eind vorig jaar nog tegengekomen, andere vorige week.

Bacon leed zijn leven lang aan astmatische bronchitis. Hij had in Madrid zijn eigen artsen, die hem de afgelopen week in een privékliniek hebben behandeld. Daar overleed hij gisterochtend omstreeks half tien aan een hartstilstand. Volgens galeriehouder Pierre Levai kwam zijn dood niet onverwacht. In de kamer is alleen een paar slippers achtergebleven en een Engelse krant. Vandaag wordt zijn testament opengemaakt. Zijn lichaam zal echter zeker naar Londen worden overgebracht voor een stille begrafenis, aldus een woordvoerder van de galerie. Zijn nieuwste, en naar nu blijkt laatste, schilderijen - Man at a washbasin en Study for a portrait zullen samen met ander werk in Madrid worden tentoongesteld tijdens een expositie die aanvankelijk begin oktober zou opengaan, maar waarvan de aanvangsdatum nu wellicht wordt vervroegd.