Cyclische fondsen gevraagd, Elsevier en Heineken sterk

AMSTERDAM, 29 APRIL. Het Damrak handhaafde vandaag de positieve ondertoon die de beurs de afgelopen weken tentoonspreidde. De meeste interesse van beleggers ging uit naar cyclische fondsen. Vanuit het buitenland was er veel belangstelling voor Elsevier en Heineken.

AMSTERDAM De optimistische stemming die nu al enkele weken op de Amsterdamse effectenbeurs hangt, zorgde er vandaag voor dat de aandelenkoersen verder aantrokken. De CBS-koersindex, waarin de slotkoersen van alle aan de beurs genoteerde fondsen zijn meegenomen, bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt. De index sloot 1,3 punt hoger op 211,9 punten. Dat kwam vooral door de winst van Koninklijke Olie dat zwaar meeweegt in de CBS-koersindex. De Olies, die gisteren 2,10 gulden hoger sloten op 152,30 gulden, noteerden vandaag aan het begin van de middag onveranderd. De Olies bereikten gisteren even een nieuwe hoogste jaarkoers op 152,60 gulden. Een stakingsdreiging bij de Noorse Noordzee olieproduktie droeg daartoe bij. Bij stabiele olieprijzen en een sterke dollar kunnen de Olies de weg omhoog weer opgaan.

De EOE-index, die gisteren 1,11 punt hoger sloot op 313,39 punten, noteerde om 13.00 uur 0,89 punt hoger. De index is voorzichtig op weg naar het "all time high' dat op 17 augustus 1989 op 329,94 werd gevestigd.

De stijging van de verschillende indices werd vertraagd door het grote aantal fondsen dat vandaag ex-dividend ging. Hieronder bevond zich KNP dat gisteren zijn winstverwachting voor 1992 naar beneden bijstelde. KNP denkt dat het resultaat over het lopende boekjaar aanmerkelijk lager zal uitkomen dan de 157,5 miljoen gulden over 1991. De nieuwe bijstelling is een vervolg op uitspraken van ruim een maand geleden toen men bij KNP nog sprak over een “lager” resultaat. Verdere margeverkrapping in de papiersector is de grootste oorzaak voor de sombere voorspellingen. Beleggers toonden zich teleurgesteld. Gisteren leverde KNP al een daalder in op 46,70 gulden. Vandaag ging KNP ex-dividend (2,50 gulden per aandeel). De koers herstelde zich na opening door een paar dubbeltjes terug te winnen. In twee maanden tijd is het KNP-aandeel inmiddels bijna vijf gulden minder waard geworden.

Bij de internationals liep Akzo voorop. Het chemieconcern, dat geldt als een van de sterkste cyclische fondsen, won 1,20 gulden op 157,30 gulden. Volgens handelaren is Akzo een beetje achtergebleven in de brede koersstijging die de Amsterdamse beurs de afgelopen weken meemaakte. Beleggers zien in Akzo een kwaliteitsconcern met goede mogelijkheden om te profiteren van economisch herstel.

Ook DSM boekte winst al bleef die beperkt tot zes dubbeltjes op 113,30 gulden. Hoogovens, dat eveneens bekend staat als een zeer cyclisch fonds, trok eveneens aan. De winst was aan het begin van de middag opgelopen tot 1,30 gulden op 58,30 gulden.

Favorieten voor de buitenlandse beleggers waren Elsevier en Heineken. Elsevier trok 1,60 gulden aan tot 115 gulden nadat eerder een koers van 115,60 werd genoteerd. Heineken trok acht dubbeltjes aan op grote vraag uit de VS en Groot-Brittannië en werd 161,30 gulden.

Philips was weer sterk en steeg twee kwartjes tot 37,70 gulden. Uitgever VNU moest na de forse winst gisteren (2,20 gulden omhoog) twee kwartjes terug onder druk van winstnemingen.

Op de lokale markt was er aandacht voor Stork dat acht dubbeltjes steeg naar 42,40 gulden.

Begemann, dat vandaag de jaarvergadering op de agenda had staan en het de laatste dagen goed doet op de beurs, boekte vandaag wederom winst. De koers trok een gulden aan tot 120 gulden. Handelaren wezen op de relatief grote vraag naar Tulip. Het Bossche automatiseringsconcern won 1,30 gulden op 21,70 gulden zonder dat er duidelijke aanwijzingen voor de interesse kon worden gegeven.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs sprokkelde gisteren op de valreep genoeg punten bij om uiteindelijk hoger te sluiten. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde sloot 3,36 punten hoger op 3307,92 na zich de hele dag te hebben bewogen op een lager peil dan maandag. De omzet was met 175 miljoen aandelen redelijk.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen hoger. De markt kwam in de loop van de morgen wat onder druk te liggen door winstnemingen, maar de indices konden zich in de plus handhaven. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 7,2 punten lager sloot op 2.651 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,9 hoger.

FRANKFURT De stakingen in Duitsland drukken nog steeds op de stemming op de Duitse beurs maar een stroom bedrijfsnieuws kreeg vandaag de voorrang. De aandelenkoersen openden vanmorgen licht lager. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,28 punten lager sloot op 1,735,94, noteerde omstreeks het middaguur 3,87 lager.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag. Gisteren sloot het Nikkei-225-koersgemiddelde 76,88 punten hoger (0,44 procent) op 17.527,4 punten bij een omzet van 250 miljoen verhandelde aandelen.