Controleurs eisen boeien en wapenstok

ROTTERDAM, 29 APRIL. Ongeveer vijftig controleurs van het Rotterdams vervoerbedrijf (RET) eisen dat zij worden uitgerust met een wapenstok en een stel handboeien. De controleurs overhandigden vandaag een petitie met hun eisen aan algemeen directeur Ph. Kunst van het bedrijf. De directeur beloofde de eis serieus in overweging te nemen.

De woordvoerder van de controleurs, J. Bakker, verwacht binnen veertien dagen een antwoord. Volgens hem valt er anno 1992 niet meer zonder wapenstok en handboeien te werken in een functie waarbij soms proces-verbaal moet worden opgemaakt. Uit een onderzoek van het RET zelf is volgens Bakker gebleken dat de agressie in het openbaar vervoer de afgelopen zes jaar met zeshonderd procent is gestegen.

“Sinds de parkeerpolitie is uitgerust met handboeien en wapenstok, is de agressie jegens hun met tachtig procent afgenomen. Het is overduidelijk dat er een preventieve werking vanuit gaat. Desondanks weigert de directie al ruim twee jaar om ons deze middelen te geven”, zegt Bakker.

De controleurs willen bovendien zo snel mogelijk de beschikking krijgen over een busje dat is uitgerust om aangehouden reizigers te vervoeren. “Als wij iemand staande hebben gehouden die niet heeft betaald, duurt het vaak wel drie kwartier voor de politie ter plekke is. Wij moeten zo'n persoon dan al die tijd in bedwang houden.” Bovendien willen zij bevoegdheid om vandalen af te voeren. “Het ziekteverzuim binnen onze dienst is door al het geweld gestegen tot 25 procent”, aldus Bakker.