Chinese premier doet Andriessen geen toezegging

PEKING, 29 APRIL. Minister Andriessen (economische zaken) wordt op zijn handelsmissie naar China met problemen geconfronteerd.

Na een gesprek met premier Li Peng zei de bewindsman dat “twee belangrijke dossiers een beetje vastzitten, waarvan er één een belangrijke bijdrage moet leveren aan het slagen van de missie”. Over het gesprek met Li Peng was Andriessen “niet negatief”. Volgens hem hoopt de Chinese premier dat de missie een succes wordt, maar hij deed geen enkele toezegging, “hij hield zijn handen vrij”.

De minister van economische zaken is in China om de handelsbetrekkingen te verbeteren. Andriessen wilde niet zeggen welke order het lot van de missie bepaalde. Volgens deelnemers van de missie, waarin het grote Nederlandse bedrijfsleven is vertegenwoordigd, gaat het om een order voor de levering van drie baggerschepen door IHC Holland met een waarde van ongeveer 150 miljoen gulden. “Als jullie het werkelijk menen met een verbetering van de handelsrelaties dan moet ook de communicatie door de lucht worden verbeterd”, zei Andriessen tegen de Chinese premier. “Want het is toch raar dat ik als minister geen rechtstreekse vlucht naar Peking kan boeken.” KLM vliegt op Taiwan (afvallige provincie in de ogen van China) en daarom moet de luchtvaartmaatschappij om China heenvliegen en mogen de KLM-vliegtuigen niet in China landen. “Da's raar. En daar moet iets aan worden gedaan”, aldus Andriessen. In een reactie zei Li Peng volgens Andriessen dat “wel meer landen met dat probleem worden geconfronteerd”.

Volgens Andriessen gaat het “niet zo goed” met de Nederlandse export naar China. De export bedroeg vorig jaar 560 miljoen gulden tegen een import vanuit China van 1930 miljoen gulden. Chinezen zijn “acrobaten en evenwichtskunstenaars”. En de handelsbalans moet snel weer in evenwicht worden gebracht, aldus de minister. Daarnaast wil Andriessen dat de Chinezen Nederland gaan beschouwen als de "gateway naar Europa'.

Fokker zou een nieuwe order krijgen voor drie F-100 toestellen, behalve de 7 waarover al in februari een akkoord is bereikt. Met deze nieuwe order is een bedrag van 200 miljoen gulden gemoeid.

Een order voor de bouw van installaties om water te zuiveren voor een dorp met 600.000 inwoners is afhankelijk van een schenking van de Nederlandse overheid uit het ontwikkelingsfonds ORET. Het Nederlandse ingenieursbureau DHV zou samen met Chinese bedrijven deze installaties gaan bouwen. De omvang van de opdracht bedraagt ruim 100 miljoen gulden, waarvan ongeveer een derde in Nederlandse handen zou komen, aldus DHV-topman Spaargaren. De order is volgens hem een “zeer belangrijke entree op de Chinese markt omdat hier in snel tempo waterzuiveringsinstallaties worden gebouwd”. DHV heeft gisteren een kantoor in Peking geopend, waar de bouw van drie vaccin-produktiebedrijven zal worden gecoördineerd.

    • Cees Banning