CDU en SPD willen coalitie in Baden-Württemberg

BONN, 29 APRIL. De CDU en de SPD in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg willen een grote coalitie aangaan. Premier Erwin Teufel (CDU) kreeg gisteren van zijn partijbestuur het groene licht om besprekingen te beginnen met de leider van de sociaal-democraten, Dieter Spöri. De partijen beschikken over 110 van de 146 zetels in de Landdag van Baden-Württemberg.

Mochten de twee partijen er niet in slagen overeenstemming te bereiken, dan zullen er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. Bij de deelstaatverkiezingen van 5 april verloor de CDU haar absolute meerderheid. De Republikaner behaalden 10,9 procent van de stemmen, maar met die partij wil de CDU in de deelstaat niet regeren. Besprekingen met de Groenen, die de CDU aan een meerderheid hadden kunnen helpen, zijn mislukt.

Het regionale partijbestuur van de sociaal-democraten sprak zich gisteren met twintig tegen één stem, bij drie onthoudingen, uit voor onderhandelingen met de CDU. Spöri zei dat het doel van de besprekingen is om te komen tot een “hervormingscoalitie”. De grootste problemen bij de onderhandelingen liggen op het terrein van de toelating en opvang van buitenlanders, het onderwijs en de gezondheidszorg.

In de deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft premier Björn Engholm, die ook voorzitter en kanselierskandidaat van de SPD is, gisteren zijn nieuwe regeringsploeg gepresenteerd. De SPD behield daar op 5 april op het nippertje haar absolute meerderheid, onder meer doordat de Groenen de kiesdrempel van vijf procent net niet haalden.