Bonden in Duitsland breiden stakingen uit

BONN, 29 APRIL. De stakingen en werkonderbrekingen in Duitsland hebben zich gisteren en vanochtend verder uitgebreid. Behalve de 170.000 ambtenaren die gisteren het werk hebben neergelegd (maandag waren dat er nog 75.000), staken nu ook enkele tienduizenden metaalarbeiders in meer dan honderd bedrijven. Zij nemen geen genoegen met het bod van de werkgevers voor een loonsverhoging van 3,3 procent.

In veel Duitse steden ligt het openbaar vervoer plat, treinen rijden niet of met vertraging en lange files zorgen voor chaos en grote vertragingen op de autowegen.

Veel Duitsers maken zich zorgen over de vuilnisbergen op de trottoirs. In de postkantoren stapelen zich 6 miljoen brieven en 500.000 pakketten op en het internationale telefoonverkeer is voor een deel gestremd, omdat de grote telefooncentrales stil liggen.

Deze eerste grote staking sinds 1974 treft nu ook de ziekenhuizen in München en in steden langs de Rijn.

Tussen de ambtenarenbonden en de regering in Bonn is de afstand onveranderd groot: een looneis van 9,5 procent tegen een aanbod van maximaal 4,8 procent.

De regering-Kohl weigert vooralsnog meer geld voor de ambtenaren te reserveren, omdat de wederopbouw van de voormalige DDR in haar ogen prioriteit moet hebben. Maar in Duisburg hield de voorzitter van de grootste ambtenarenbond (TV), Monika Wulf-Mathies, gisteren voet bij stuk: “Wij zullen staken tot de werkgevers een nieuw en beter aanbod op tafel leggen.”

Het arbeidsconflict kan uitmonden in de grootste staking in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. In totaal zouden twee miljoen ambtenaren het werk kunnen neerleggen. De industriebonden hebben gisteren gedreigd alle vier miljoen metaal- en industrie-arbeiders op te roepen om te gaan staken. Ook de industriebonden willen een loonsverhoging van 9,5 procent, als compensatie voor de inflatie van 4,8 procent en de solidariteitsbelasting voor alle werknemers die Bonn vorig jaar afkondigde om aan geld te komen voor de wederopbouw van de nieuwe deelstaten in het Oosten. (AP/ANP/AFP)