Birma schort offensief tegen Karenrebellen op

BANGKOK, 29 APRIL. Het Birmese militaire regime heeft gisteren meegedeeld het grootscheepse offensief tegen de Karen-opstandelingen op te schorten in het kader van “nationale eenheid en welwillendheid”. Een Karen-functionaris zei echter dat het leger nadien nog stellingen van de rebellen hadden beschoten.

De Karen-minderheid aan de oostelijke grens met Thailand vecht al meer dan 40 jaar voor grotere autonomie. Dit jaar had de centrale regering in Rangoon in haar jaarlijkse droge-seizoenoffensief meer dan 10.000 man in de strijd geworpen, nadat dissidente sutdenten en politici hun toevlucht bij de Karens hadden gezocht. Het leger had al verscheidene Karen-bases veroverd, maar het Karen-hoofdkwartier in Manerplaw was nog niet gevallen. In de strijd zijn sinds januari honderden militairen en opstandelingen gedood, evenals veel burgers die door het leger zijn geronseld om voorraden naar het strijdtoneel te dragen.

Volgens Em Marta, woordvoerder van het Karen Nationale Unie-leger, weerspiegelde het regeringsbesluit de campagne op te schorten eenvoudig Rangoons onvermogen Manerplaw in te nemen voor over een paar weken het natte seizoen weer begint. Hij wees er bovendien op dat in de regeringsmededeling geen melding wordt gemaakt van de vele andere etnische groepen die tegen Rangoon vechten, en maakte daarop uit dat het ook de bedoeling is de opstandelingen tegen elkaar uit te spelen.

De afgelopen dagen hebben een reeks politieke ontwikkelingen te zien gegeven, te beginnen met de vervanging van de militaire leider generaal Saw Maung door generaal Than Shwe, gevolgd door de vrijlating van 27 politieke gevangenen en het aanbod een groot deel van de 200.000 naar Bangladesh verdreven moslims terug te nemen. Opposanten twijfelen echter aan de oprechtheid van het regime. (Reuter, AP)