Bij Amev staan 250 banen op de tocht

ROTTERDAM, 29 APRIL. Amev Nederland, onderdeel van Fortis (Amev, Verenigde Spaarbanken en de Belgische verzekeraar AG), heeft een brief geschreven aan het personeel dat 250 van de 4.000 banen zullen moeten verdwijnen.

C.M. Boet, voorzitter van de directie Amev Nederland, heeft gisteren gezegd in een toelichting op de jaarcijfers dat de kosten omlaag moeten. In 1991 gingen de kosten, die voor zo'n tachtig procent bestaan uit arbeidskosten, nog met ongeveer negen procent omhoog, zo meldde de Amev. Het is voor het eerst dat Amev Nederland apart cijfers publiceert. Amev wil daarmee de zelfstandige positie binnen Fortis onderstrepen.

Boet vertelde dat nu er nog sprake is van winstgroei (de winst steeg vorig jaar met 14 procent tot 340 miljoen gulden) de kosten teruggebracht moeten worden. Boet wil de kosten met ruim twaalf procent terugbrengen in de periode tot en met 1994. Hij verzekerde dat Amev de voorgenomen personeelsreductie zonder gedwongen ontslagen zal doorvoeren.

Boet wees op de veranderingen in voor verzekeraars gunstige omstandigheden als lage inflatie, hoge reële rente en gematigde concurrentie. “De marges staan onder druk.”

Boet verwacht in de komende jaren nog hechter te gaan samenwerken met de grootste ziektekostenverzekeraar VGZ (1,4 miljoen verzekerden). “Daarbij is een fusie niet uitgesloten. Binnen nu en een jaar praten we verder,” aldus Boet.

Onlangs besloot Amev naast de eigen verzekeringen ook de ziektekostenverzekeringen van VGZ te verkopen en andersom verkoopt VGZ nu ook Amev-verzekeringen. In het betreffende contract is opgenomen dat “de samenwerking onomkeerbaar is”, aldus Boet. Amev kan de samenwerking niet opzeggen zoals wel is gedaan met de partners in Gadanus (onder andere Nationale-Nederlanden, Goudse Verzekeringen en Stad Rotterdam).

Via tussenpersonen hoopt Amev de komende jaren voor zowel levens- als schadeverzekeringen een marktaandeel van tien procent te bereiken. Dat is nu acht en vijf procent.

De omzet van Amev Nederland steeg vorig jaar met 21 procent tot ruim 4,4 miljard gulden. De stijging kwam voor het grootste gedeelte door overnemingen; tien procent van de omzet kwam uit autonome groei. In de winst van 340 miljoen gulden zit ruim 100 miljoen gulden inkomsten uit het afstoten van ondernemingen. In de winst van vorig jaar van 299 miljoen zat 71 miljoen gulden aan inkomsten uit verkopen.