Alsnog straf in spijsoliezaak

MADRID, 29 APRIL. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft gisteren gevangenisstraffen tot dertig jaar opgelegd aan de ondernemers die in 1981 verantwoordelijk waren voor het verhandelen van spijsolie die niet voor menselijke consumptie geschikt was. Als gevolg hiervan vonden 330 mensen de dood en werden ongeveer twintigduizend mensen blijvend in hun gezondheid geschaad.

De vijf hoofdverdachten en hun medewerkers waren eerder door een lagere rechtbank tot aanzienlijk geringere straffen veroordeeld. De meesten van hen waren al in vrijheid gesteld en moesten gisteren opnieuw worden aangehouden. Volgens het Hooggerechtshof kunnen de handelaren die voor industriëel gebruik bestemde olie importeerden en aan particulieren verkochten rechtstreeks verantwoordelijk gesteld worden voor de doden en mismaakten, omdat zij wisten dat hun produkt vergiftigd was. In een vonnis van drie jaar geleden werd gesteld dat zij niet konden weten hoe ernstig de gevolgen van hun handelen zou zijn.