Ajax raakt geïrriteerd over interesse PSV voor Winter

TURIJN, 29 APRIL. In een periode dat speculaties over transfers de Italiaanse sportliefhebbers dagelijks bezighouden, speelt Ajax vanavond tegen AC Torino zijn eerste finalewedstrijd om de UEFA Cup. In het Mekka van Europa voor de voetbalsport worden namen van Nederlandse profs nog vrijwel nergens in verband gebracht met een potentiële koper.

Ajax houdt er wel rekening mee dat de belangstelling die clubbestuurders en makelaars nu al hebben voor de in hun ogen relatief goedkope voetbalprofs van de Amsterdamse club, na de finalewedstrijden om de UEFA-Cup nog behoorlijk zal toenemen.

Het bestuur van Ajax heeft de afgelopen jaren, in een periode dat de club twee keer vroegtijdig werd uitgeschakeld en door een schorsing afwezig was op het internationale podium, een groot aantal contracten opengebroken en voor een langere tijd opnieuw afgesloten. Daarmee werd geïnvesteerd in de salarissfeer hetgeen weer extra inkomsten moet opleveren mocht er onverhoopt toch een buitenlandse aanbieding komen voor een bepaalde speler.

De club uit De Meer heeft de intentie om de huidige spelersgroep bij elkaar te houden. Penningmeester Arie van Os zegt nog geen enkele kandidaat-koper aan de deur te hebben gehad voor welke speler van Ajax dan ook. Ook niet voor Aron Winter van wie gezegd wordt dat hij verschillende aanbiedingen op zak heeft. Alleen PSV heeft openlijk belangstelling geuit voor “een speler van het type Winter”. Dat stoort Van Os omdat hij onlangs zelf contact opnam met manager Kees Ploegsma van de landskampioen, die beweerde dat er in Eindhoven beslist geen interesse was voor de middenvelder. “Ik vind het niet netjes. Onze spelersgroep wordt er onrustig van.”

Deze zomer loopt alleen het contract van Stanley Menzo af. De doelman heeft verbolgen gereageerd op de zijns inziens financieel onaantrekkelijke aanbieding die Ajax hem onlangs heeft gedaan. Bovendien kan hij slechts voor twee jaar tekenen en beschouwt hij zo'n kortlopende verbintenis als een te geringe waardering voor zijn verdiensten in De Meer. Hij wil zich laten vastleggen voor een langere periode, te meer daar hij over twee jaar dertig jaar is. Van Os: “Menzo heeft ons zijn voorstel gedaan. Hier gaan we binnenkort, misschien wel tussen de twee finale-wedstrijden door, over praten. Maar zo emotioneel als hij heeft gereageerd vind ik kolder. Zijn argumenten zijn volkomen onterecht. Menzo denkt dat hij over twee jaar onverkoopbaar is. Waar praat hij over? Van Breukelen is dik in de dertig en nog steeds veel geld waard. Over twee jaar gaan we met Menzo gewoon weer rond de tafel zitten en dan kunnen we het contract toch opnieuw verlengen?”

Ajax wil, wanneer er niemand vertrekt, geen nieuwe aankopen doen. Het eventuele wegvallen van Johnny Hansen kan trainer Van Gaal nopen op zoek te gaan naar een nieuwe verdediger. De ongelukkige Deense voorstopper heeft bij Ajax dit seizoen in de competitie nog geen uur gevoetbald. Tegen Vitesse verloor hij een paar tanden bij een botsing met ploeggenoot Frank de Boer. In oktober raakte hij bovendien ernstig geblesseerd aan zijn knie. Op de dag van Ajax-Genoa onderging hij bij chirurg Van der Wolk in Amstelveen een test waaruit bleek dat er in het gewricht zowel aan de scheenbeenkant als vlak bij het bovenbeen een stukje kraakbeen is beschadigd. Hansen moet binnenkort opnieuw worden geopereerd waarbij er een stukje kraakbeen van een rib wordt getransplanteerd in de geblesseerde rechterknie.

Een blessure die Ajax voor de korte termijn zorgen baart is die van Dennis Bergkamp. Hij trainde gisteravond in het Stadio delle Alpi, dat vanavond met zeventigduizend toeschouwers geheel uitverkocht zal zijn, lange tijd gescheiden van de selectie. Na afloop verklaarde hij nog last te hebben van zijn knieblessure “maar er zit wel verbetering in.” Bergkamp beslist vanavond na de warming-up of hij van de partij kan zijn. Bryan Roy en Aron Winter leken weer geheel hersteld van hun blessures. De wens van Van Gaal om met drie spitsen te spelen in Turijn komt dan ook niet in gevaar. De oefenmeester moest echter wel definitief een streep halen door de naam van Dan Petersen. De Ajacieden die zich ogenschijnlijk niet leken te storen aan het hoge gras, vermaakten zich verder met het schieten van ballen naar de enorme luidsprekerboxen. Deze bevinden zich op tientallen meters recht boven de middenstip. De uitgeloofde premie van 25 gulden werd niet uitgekeerd. Geen enkele bal kwam zo hoog dat hij de boxen raakte.

    • Erik Oudshoorn