Verwanten "Lockerbie' eisen geld

NEW YORK, 28 APRIL. In New York is gisteren het proces begonnen dat verwanten van de slachtoffers van "Lockerbie' hebben aangespannen tegen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am.

De eisers vragen honderden miljoenen dollars schadevergoeding, omdat Pan Am door grove nalatigheid de aanslag zou hebben mogelijk gemaakt waardoor in december 1988 een Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie neerstortte. Pan Am is inmiddels failliet gegaan, maar in het geval van toewijzing van de eis zouden de verzekeraars van de maatschappij moeten betalen.

De Boeing 747, die uit Frankfurt via Londen met 259 inzittenden op weg was naar de VS, stortte neer na een bomexplosie. Volgens de eisers had Pan Am uit gierigheid willens en wetens bezuinigd op de veiligheidsinspecties, waardoor de bom in Frankfurt aan boord kon worden gebracht . De luchtvaartmaatschappij op haar beurt betoogde gisteren dat de daders “zulke professionele terroristen waren dat ze bijna niet tegen te houden waren”.

Washington en Londen hebben twee Libische functionarissen beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag, en hun uitlevering geëist. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft onlangs sancties tegen Libië ingesteld, zolang Tripoli weigert hen uit te leveren. (Reuter, AP)