Schubert

Martin van Amerongen maakt in NRC Handelsblad van 24 april een traditionele fout door het over Die Winterreise van Franz Schubert te hebben. Zeker, de componist heeft door zijn muziek de gedichten dwingend de wereld ingezonden, en de stemming adequaat weergegeven. Maar het gevoelige verhaal is wel: Die Winterreise van Wilhelm Müller.

Gevoelig is ook diens even beroemde gedichtencyclus Die schöne Müllerin - “Van Schubert”, zegt men dan. Ook daarin weet hij met een paar woorden een situatie te schetsen en de sfeer van het tijdperk te treffen. Men leefde toen in zulke bescheiden omstandigheden (de lierdraaier op het ijs weet er ook van mee te praten), dat een meisje, dat als dochter van de baas toch niet zó arm kon zijn, een truc verzint om een groen lintje te bemachtigen. De molenaarsknecht pleegt zelfmoord om het meisje, hoewel hij haar doorziet. Zoals ook de Wanderer onder zijn winterse lindeboom en bij de wegwijzer ernstig overweegt, en zoals in die epoque de jonge Werther deed. Wilhelm Müller maakte in 1827, op 33-jarige leeftijd, een einde aan zijn leven.

    • Jacqueline Wijchers