Olivier Award voor toneelstuk Ariel Dorfman

LONDEN, 28 APRIL. De Chileense auteur Ariel Dorfman heeft met Death and the Maiden de Olivier Award gewonnen voor het beste toneelstuk dat het afgelopen jaar in Londen in première ging. Het stuk, dat nu ook op Broadway wordt gespeeld, is gesitueerd in Chili en gaat over een voormalig politiek gevangene die jaren later de man denkt te herkennen, die haar destijds martelde. Juliet Stevenson, de hoofdrolspeelster, werd gekozen als beste actrice. In zijn dankwoord vroeg Dorfman gisteravond aandacht voor Salman Rushdie en “alle anderen die op dit moment hun stem niet kunnen verheffen”.

De prijs voor de beste musical ging naar een nieuwe produktie van Carmen Jones, de show uit 1943, met zangteksten van Oscar Hammerstein op de operamuziek van Bizet. Ook de regisseur van de musical, Simon Callow, en de hoofdrolspeelster, Wilhelminia Fernandez, werden onderscheiden. Nigel Hawthorne, die de hoofdrol speelt in The madness of George III van Alan Bennett, kreeg de Olivier Award voor de beste acteur. Zelf werd Bennett als auteur en acteur onderscheiden voor Talking heads, drie tragikomische monologen die hij aanvankelijk voor de BBC schreef en nadien omwerkte voor het theater.

De beste operaproduktie van het afgelopen jaar was Mitridate Rè di Ponto bij het Royal Opera House, een jeugdwerk van Mozart. De prijs voor de beste balletvoorstelling ging naar In the middle, somewhat elevated van William Forsythe, bij het Royal Ballet. Eén van de andere genomineerden in de categorie ballet was de Nederlandse vormgever Henk Schut, die kostuums en decors ontwierp voor Inscape bij het Birmingham Royal Ballet.