Nog geen nieuwe CAO in zorgsector

ZOETERMEER, 28 APRIL. De werkgevers in de zorgsector (260.000 werknemers) blijven bij hun eindbod voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Vanmiddag om twaalf uur liep het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld, af. Hierdoor lijken acties vanaf 6 mei in ziekenhuizen en zorginstellingen onvermijdelijk.

De werkgevers houden vast aan hun loonbod van 3,5 procent en 0,2 procent voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. De bonden eisen nog altijd 4,5 procent. De Nederlandse Zorgfederatie (NZf) zegt het geld voor de loonsverhoging uit de budgetten van de instellingen te willen halen. Daardoor zal de kwaliteit van de zorgverlening in Nederland aanzienlijk dalen, meent de NZf.

Volgens de AbvaKabo hebben de werkgevers met dit voorstel “hun nek uitgestoken”. De vakbonden willen ook geld uit de budgetten halen, zolang de werkgelegenheid gegarandeerd blijft. Maar het loonbod van de werkgevers vinden zij nog altijd onvoldoende. Het kabinet is van mening dat de loonsverhoging voor het grootste gedeelte uit de kas van het pensioenfonds PGGM moet komen. Vakbonden en werkgevers zijn hier tegen.

De CAO-onderhandelingen voor de bejaardenoorden (70.000 werknemers) zijn gisteravond vastgelopen. In tegenstelling tot hun collega's in de ziekenhuizen en het kruiswerk weigeren de werkgevers geld voor een loonsverhoging uit de eigen budgetten te halen. Morgen houdt de AbvaKabo een landelijke bijeenkomst voor het personeel uit de bejaardenoorden in Utrecht, waar de leden worden geraadpleegd over acties.

In het kruiswerk (20.000 werknemers) hebben werkgevers uitstel gevraagd om met een loonbod te komen. Volgens AbvaKabo-bestuurder P. van Loon hebben de werkgevers wel aangegeven een “substantiële loonsverhoging” te bieden. “Maar de achterban van de werkgevers discussieert over hoeveel geld er uit de budgetten van de instellingen kan worden gehaald”, aldus Van Loon. De werkgevers willen nog tot 18 mei over hun loonbod nadenken.