Nieuwe regering van Afghanistan trekt in triomf Kabul binnen

KABUL, 28 APRIL. De voorzitter van de nieuwe regeringsraad van Afghanistan, Sibghatullah Mojaddidi is vandaag met een groot konvooi in de hoofdstad Kabul aangekomen. De onderlinge gevechten tussen de verschillende islamitische verzetsgroepen zijn inmiddels geluwd.

De stoet van 200 voertuigen met Mojaddidi, die gisteren uit Pakistan was vertrokken, werd vanmorgen door de mujahedeen, de verzetsstrijders, ontvangen met schoten in de lucht. Met de intocht van Mojaddidi, wiens interim-regering twee maanden zal aanblijven, is formeel een einde gekomen aan de burgeroorlog tussen communisten en de mujahedeen, die begon met de invasie van het Sovjet-leger eind 1979.

Een deel van het oude communistische bewind heeft zich verzoend met het islamitisch verzet. Nabi Azimi, onderminister van defensie in de regering van de afgezette Najibullah, begeleidde zelfs het konvooi naar Kabul.

“We moeten het geweld staken”, zei Mojaddidi gisteren toen hij de grens tussen Pakistan en zijn geboorteland passeerde. Na de val van president Najibullah op 16 april ontbrandden bittere gevechten tussen de mujahedeen onderling. Met name de radicale leider Gulbuddin Hekmatyar verzette met geweld tegen de samenstelling van de interimregering, waarover zes verzetsgroepen het vrijdag in Pakistan eens werden. Maar gisteren verklaarde Hekmatyar zich alsnog akkoord met de gekozen politieke oplossing, al gingen de gevechten in en rondom Kabul daarna nog geruime tijd door.

Mojaddidi (63), een islamitische geestelijke, nam vandaag zijn intrek in een kantoorgebouw in het centrum van Kabul, nabij het bureau van de Verenigde Naties. Zijn meegereisde verzetsstrijders namen strategische eposities in de stad in.

Na drie dagen van hevige strijd tussen de facties lijkt de rust in de hoofdstad nu te zijn weergekeerd. Radio Kabul meldde dat “de oorlog voorbij is”. Wel werden nog schoten gehoord ten zuiden van de stad, waar de troepen van Hekmatyar zijn gelegerd.

Ahmed Shah Massoud, de commandant van de Jamiat-i-Islami die het vertrouwen geniet van de meeste mujahedeen, heeft volgens waarnemers het grootste deel van Kabul in handen. In samenwerking met militairen die zijn overgelopen uit het regeringsleger veroverden zijn manschappen de afgelopen nacht de Martelarenheuvel, een strategisch punt in het zuiden van de stad, op de strijders van Hekmatyar.

Gisteren ontvluchtten nog honderden vrouwen en kinderen Kabul, nadat rond de oude citadel Bala Hissar, het vroegere Afghaanse regeringscentrum, de strijd tussen Massouds mujahedeen en de strijders van Hekmatyar was opgelaaid. Hoeveel slachtoffers er de afgelopen dagen zijn gevallen is onbekend, maar het zijn er vermoedelijk enige tientallen. Een Italiaanse cameraman werd tijdens de straatgevechten neergeschoten. Zijn toestand is onbekend.

Het openbare leven in de hoofdstad hernam vandaag zijn normale gang. Radio Kabul zendt bulletins uit waarin wordt omgeroepen dat de inwoners “niets te vrezen” hebben. Winkels openden weer hun deuren en het openbaar vervoer kwam weer op gang. (AP, Reuter, AFP)