Mercedes: 20.000 banen weg

ROTTERDAM, 28 APRIL. Voor de eerste maal in zijn honderdjarig bestaan zal de prestigieuze automobielfabriek Mercedes-Benz zijn personeelsbezetting fors inkrimpen. De komende twee jaar wordt het aantal medewerkers in Duitsland met 20.000 verminderd tot 180.000.

Dit zegt de president-directeur van Mercedes, Werner Niefer, vandaag in een interview met het dagblad Die Welt. “Het is absoluut nodig dit programma op zo'n korte termijn door te voeren om concurrerend te blijven, in het bijzonder tegenover de Japanners”, aldus Niefer.

De personeelsvermindering is onderdeel van een breed opgezet reorganisatieprogramma dat een kostenreductie van 10 tot 12 procent moet opleveren, zonder dat de klanten van Mercedes daar iets van merken. Vervroegde pensionering en natuurlijk verloop zullen voor het leeuwedeel van de reductie zorgen, maar ontslagen zijn niet te vermijden, zei Niefer. Onderhandelingen met de vakbonden zijn in gang gezet, maar hebben nog geen akkoord opgeleverd.

Enkele weken geleden onthulde directielid Juergen Hubbert al dat de produktiekosten van Mercedes 30 procent hoger zijn dan bij vergelijkbare Japanse automobielfabrieken. Mercedes-Benz heeft nu 237.000 personeelsleden in 11 Duitse fabrieken en in 43 buitenlandse filialen.