Kon. Olie ontstijgt tendensloze beurs; Polygram op record

AMSTERDAM, 28 APRIL. Gebrek aan impulsen hield de handel op het Amsterdamse Beursplein vandaag erg rustig. Koninklijke Olie was een van de weinige fondsen met veel vraag en koerswinst. Polygram bereikte een nieuw hoogtepunt en berichten uit China veroorzaakten winst voor Boskalis en Fokker.

AMSTERDAM Er was geen duidelijke tendens te bespeuren vandaag op de Amsterdamse effectenbeurs. De lagere aandelenkoersen in Londen en Frankfurt hadden nauwelijks invloed op de stemming op het Damrak.

De koersen op de Britse beurs stonden onder lichte druk door verkoopprogramma's op index gerelateerde futures. Volgens handelaren werd daardoor een tweede verkoopgolf op onderliggende aandelen actief en ontstond er meer aanbod dan vraag waardoor de prijzen daalden. Maar omdat er geen duidelijk economisch verhaal achter de koersval van iets minder dan een procent zat, maakten de handelaren in Amsterdam zich niet druk.

Ook de lichte daling op Wall Street onder druk van verkoopprogramma's, maakte weinig indruk. “Over het geheel gezien blijft het er gewoon goed uitzien. De markt ligt er prima bij”, zei een handelaar op het Beursplein vanmorgen. De EOE-index, die gisteren 1,42 punt lager sloot op 312,28, noteerde om 13.00 uur 0,55 hoger.

Koninklijke Olie was vanmorgen de uitschieter onder de internationals. De Olies werden twee gulden duurder op 152,20 gulden. De wat hogere dollar (1,8682 gulden omstreeks het middaguur), stabiele olieprijzen en het feit dat de Olies lange tijd niet "gerallied' hebben, zorgden voor veel vraag. Volgens handelaren kan dit wel weer eens het begin zijn van de opmars van het grootste beursfonds van Amsterdam.

Boskalis was een scherpe stijger. Het bericht dat de baggeraar een belangrijk contract heeft afgesloten met een Chinese branchegenoot trok veel vraag naar het aandeel. Het bewuste contract zou vele honderden miljoenen guldens aan opdrachten kunnen opleveren. Boskalis, dat vorige maand een stijging van de netto winst over 1991 bekendmaakte van 52 procent, steeg vanochtend 3,6 procent naar 25,80 gulden.

Ook vliegtuigbouwer Fokker profiteerde van berichten vanuit China. Een grote nieuwe order, die dit weekend bekend werd, leek extra aandacht te vestigen op Fokker mede door de interesse voor Boskalis. Fokker trok drie dubbeltjes aan tot 34,30 gulden. Het is mogelijk dat berichten uit China later deze week nog andere fondsen benvloeden. De Nederlandse minister van economische zaken Andriessen is op dit moment met een handelsdelegatie op bezoek in China.

De enige hoofdfondsen die moesten inleveren in de redelijk opgewekte markt waren Unilever en Hoogovens. Beide fondsen hebben de afgelopen dagen veel koerswinst geboekt en lijden nu even onder winstnemingen. Unilever verloor twee kwartjes op 190,20 gulden. Hoogovens daalde vier dubbeltjes naar 56,20 gulden.

Voor het overige waren de meeste hoofdfondsen gevraagd en leken vooral de internationals in trek. KLM steeg twee kwartjes naar 37,70 gulden, Philips won twee dubbeltjes op 37,10 gulden. VNU was gevraagd en viel op met 1,50 gulden winst op 87,80 gulden.

Polygram stootte door naar een nieuw "all time high' door zes dubbeltjes te winnen. De koers steeg tot 49,10 gulden. Het oude record, dat vorige week werd gevestigd, stond op 48,90 gulden. Handelaren verklaarden de koerswinst van de 80 procent Philips-dochter uit het optimisme over de winstvooruitzichten van de platenproducent.

NEW YORK Verkoopprogramma's zetten de aandelenkoersen op Wall Street gisteren onder druk. Volgens handelaren zal de markt richtingloos blijven tot woensdag als enkele belangrijke economische data bekend worden gemaakt. Het onderliggende sentiment werd gisteren als positief omschreven. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 19,90 punten lager op 3.304,56.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen noteerden vandaag lager. Van een duidelijke trend was volgens handelaren geen sprake. Verkoopprogramma's in de futures markt en de verwachting dat de koersrally naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven zijn beste tijd heeft gehad, duwen de markt terug. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 15,2 punten hoger sloot op 2.658,2, noteerde omstreeks het middaguur 18,3 lager.

FRANKFURT Op de Duitse beurs openden de aandelenkoersen iets lager. De aanhoudende stakingen doen beleggers afwachten. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 3,48 punten lager sloot op 1.742,22, noteerde omstreeks het middaguur 5,43 lager.

TOKIO Koopjesjagers en index-gerelateerde koopprogramma's trokken de Japanse beurs vandaag omhoog. De omzetten bleven steken op 250 miljoen verhandelde aandelen. Volgens handelaren stellen beleggers zich met het zicht op enkele vrije dagen en de presentatie van eerste kwartaalcijfers afwachtend op. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 76,88 punten hoger (0,44 procent) op 17.527,4.