Kansen Timman in finale ditmaal groter

LINARES, 28 APRIL. Jan Timman heeft zich geplaatst voor de finale van de kandidatenmatches om het wereldkampioenschap schaken. Gisteren won hij de tiende en laatste partij van Artoer Joesoepov, waardoor de eindstand 6-4 werd. Nog een onverwacht ruime voorsprong, na de zwakke eerste helft van de match. Joesoepov moest in de laatste partij met de kop tegen de muur lopen natuurlijk.

Timman in de finale, net als drie jaar geleden, maar nu zijn de kansen om werkelijk uitdager van wereldkampioen Kasparov te worden veel groter. Toen moest Timman in de finale tegen Karpov. De man tegen wie hij een traumatisch slechte score had. In tien jaar niet gewonnen. Nu is Karpov natuurlijk nog niet uitgeschakeld, maar zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat hij de match met Short nog zou winnen, liggen de zaken heel anders. Timman heeft intussen in Parijs en Linares drie keer van Karpov gewonnen. Dat geeft de burger moed. En vooral: Karpov is niet meer dezelfde. “Wat hij hier in tijdnood deed, brengt je de tranen in de ogen”, zei Timman.

Maar de waarschijnlijkste tegenstander van Timman is natuurlijk Nigel Short. Tegen hem speelt Timman sinds 1982. Volgens eigen berekening staat Timman met 11-8 voor, bij ongeveer 15 remises. Veel winstpartijen, bijna allemaal met wit. Dat kan een leuke match worden, in januari volgend jaar. Waar die finalematch gehouden zal worden, is nog heel onduidelijk. Rentero, de organisator van deze halve finales, heeft een contract met de wereldschaakbond, maar overweegt om de match door te verkopen aan andere Spaanse steden. Madrid, Barcelona, Cordoba en Marbella worden genoemd.

Uit het kamp van Short kwamen de afgelopen dagen berichten dat men popelde om de zaak in eigen hand te nemen. Waarom niet zoeken naar sponsors in Nederland, Engeland of misschien Hamburg? Daar zit de firma Hegener en Glazer, die al een miljoen (geen Duitse marken, zoals ik dacht, maar Zwitserse franken, nog mooier) voor de - niet-Russische - winnaar heeft uitgeloofd. Misschien willen ze de match wel zelf organiseren. Timman was gematigder. “Ik heb niets tegen Linares. Ik speel er altijd graag en meestal goed. De organisatie was in orde, ik heb geen reden om hier niet terug te willen komen. Maar ik voel me nergens aan gebonden, onze mening is tenslotte niet gevraagd toen de finale werd uitbesteed.”

In een kleine persconferentie liet Timman zijn licht schijnen over de afgelopen tweekamp. “Ik wist vantevoren dat het heel zwaar zou worden. Na de eerste partij, die ik bijna zonder tegenstand te bieden verloor, was de spanning heel moeilijk te verdragen. Ik kon de goede vorm niet vinden. In de tweede helft van de tweekamp ging het veel beter. Alleen in de zevende partij, waar ik verloren stond, heb ik toen ernstige fouten gemaakt, maar voor de rest was ik heel tevreden. Het hielp dat ik zoveel match-ervaring heb. Nu weer een nieuwe ervaring, een achterstand meteen aan het begin. Op deze match heb ik me beter voorbereid dan ooit tevoren. Zeker beter dan Joesoepov, zijn repertoire met zwart was gammel. Voor de finalematch zal ik het nog intensiever doen. Waarschijnlijk met een secondant. Ik miste Jeroen Piket wel toen hij naar Dormund vertrokken was. Als je aan secondanten maar nooit iets overlaat wat je eigen verantwoordelijkheid is, kunnen ze heel nuttig zijn.”

Tegelijkertijd gaf Ljubojevic ook een college, waarin hij Timmans overwinning het gevolg noemde van betere zenuwen, betere voorbereiding en een bredere kijk op het spel. Daar was Joesoepov het wel mee eens, maar zoals het een verliezer betaamt, hij leek niet het idee te hebben dat zijn nederlaag onafwendbaar was geweest. “Timmans openingsvoorbereiding was beter. Maar we hebben allebei kansen gehad. Hij heeft ze beter benut.”

Terwijl iedereen zo in druk gesprek was, meldde Karpovs psycholoog Zagainov zich bij mevrouw Timman voor een sollicitatie. Hij wilde Timman graag helpen om Kasparov te verslaan. De eerste sessie kon vandaag al beginnen. Dat was wel kras. Hield Zagainov er helemaal geen rekening meer mee dat Timmans volgende tegenstander misschien toch nog Karpov zou kunnen zijn? Karpov zal niet blij zijn met deze wisseling van paarden nog tijdens de race. En Timman zal weinig gedachten aan het aanbod besteed hebben. Een secondant is tot daar aan toe, maar een goeroe nemen ligt niet in zijn aard. Geen psychologische trainingssessie vandaag voor Timman, maar ontspannen kijken naar de laatste partij Short-Karpov, waarin beslist wordt wie zijn tegenstander zal zijn in de finale.

    • Hans Ree