Israel biedt de Palestijnen verkiezingen aan

WASHINGTON, 28 APRIL. Israel heeft gisteren op de bilaterale vredesonderhandelingen over het Midden-Oosten in Washington aangeboden gemeenteraadsverkiezingen in bezet Arabisch gebied te houden. De Palestijnse delegatie heeft het voorstel voorzichtig ontvangen.

De Israelische onderminister Benjamin Netanyahu zei op de openingsdag van de vijfde onderhandelingsronde dat de verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook snel kunnen worden gehouden, en dan naar andere ontwikkelingen kunnen leiden, die hij overigens in het vage liet. Netanyahu sprak van “het grootste experiment in democratie in de Arabische wereld”.

De Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi toonde zich sceptisch over het Israelische voorstel. De Palestijnen willen verkiezingen voor alle 1,7 miljoen inwoners van de bezette gebieden, zei ze, en niet alleen voor de 30 procent van de bevolking die in de steden leeft. En dat moeten dan verkiezingen zijn voor een wetgevende assemblée, die het bestuur over de gebieden van de Israelische bezettingsautoriteiten overneemt.

Gemeenteraadsverkiezingen vallen buiten een eventuele Palestijnse autonomie, en de Palestijnen vrezen dat de Israelische regering op deze wijze verkiezingen in het kader van autonomie afhouden. Op die manier kunnen ze ook de autonomie-periode voor zich uit schuiven, na afloop waarvan een beslissing moet vallen over de definitieve toekomst van de gebieden.

Verder was de sfeer in Washington gisteren duidelijk vriendelijker dan in eerdere gespreksronden. Hoewel de kans op vooruitgang gering wordt geacht, met name omdat in Israel over twee maanden parlementsverkiezingen worden gehouden, bleven voor het eerst de gebruikelijke wederzijdse uitvallen uit. Netanyahu en Ashrawi, eerder gewikkeld in procedurele twisten, toonden zich bereid substantiële kwesties aan te pakken.

Vantevoren hadden de Syriërs al een positief gebaar gemaakt door de reisbeperkingen voor joodse staatsburgers in te trekken. De Syrische actie, die door de Syrische opperrabbijn al was bekendgemaakt, werd gisteren door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bevestigd en verwelkomd.

De Israelische delegatie heeft aangekondigd donderdag weer uit Washington te vertrekken. De volgende ronde zal in Rome worden gehouden, nog vóór de Israelische verkiezingen. In de tussentijd zal in mei de tweede ronde van de regionale vredesonderhandelingen plaatshebben. De Syriërs hebben echter al meegedeeld deze te zullen boycotten, terwijl Israel heeft laten weten weg te blijven als Palestijnen van buiten bezet gebied worden uitgenodigd, zoals het plan is. (Reuter, AP, AFP)