Irmgard Schwaetzer is opvolger van Genscher

BONN, 28 APRIL. De 50-jarige Irmgard Schwaetzer (FDP), nu nog minister van volkshuisvesting, zal haar partijgenoot Hans-Dietrich Genscher op 17 mei opvolgen als minister van buitenlandse zaken van de Duitse Bondrepubliek.

Enkele uren na Genschers verrassende mededeling, gistermorgen, dat hij volgende maand na achtien jaar ministerschap wil aftreden, besloot het FDP-bestuur mevrouw Schwaetzer, een van de vice-voorzitters van de partij en vóór 1990 al staatssecretaris op Genschers ministerie, voor te dragen als zijn opvolgster. Zij wordt de eerste Duitse vrouwelijke minister van buitenlandse zaken. Op Volkshuisvesting wordt zij opgevolgd door het Oostduitse (Saksische) liberale Bondsdaglid Joachim Günther.

Naar het in Bonn heette, heeft mevrouw Schwaetzer in ruil voor haar ministriële promotie haar partijbestuur moeten beloven dat zij niet meer zal meedingen naar het voorzitterschap van de FDP, dat volgend jaar juni vrijkomt als oud-minister Otto graaf Lambsdorff vertrekt. Daarvoor blijven als kandidaten over de ministers Klaus Kinkel (Justitie) en Jürgen Möllemann (Economische Zaken) die gisteren - hoewel lange tijd een politieke protégé van Genscher, leek te zijn gepasseerd voor diens opvolging.

In een vraaggesprek voor de Duitse televisie verklaarde Genscher dat zijn vertrek niet bedoeld was als kritiek op bondskanselier Kohl. “Ik laat hem niet in de steek. Ik heb hem verzekerd dat ik hem zal steunen - zowel hem persoonlijk als de regering - en dat ik me aan die taken zal wijden die nog niet voltooid zijn.” Hij zei ook geem ambitie te hebben om president te worden of voorzitter van de Europese Commissie. Genscher zei dat problemen met zijn hart hem bewust hadden gemaakt van zijn leeftijd: “Was ik vijf jaar jonger geweest en achttien jaar in dit ambt, dan was ik doorgegaan.”

De oppositie toonde zich niet overtuigd door Genschers geruststellingen. Hans-Ulrich Klose, fractievoorzitter van de sociaal-democraten in de Bondsdag, zag in het vertrek van Genscher het begin van het einde van de coalitie. Het op de CDU georiënteerde dagblad Die Welt schrijft: “Men kan tot de conclusie komen dat Genscher (...) het gevoel heeft dat er een grote coalitie aankomt en dat hij daarom aftreedt op het hoogtepunt van zijn reputatie.”

Inmiddels is ook de opvolger van Gerda Hasselveldt (CSU), de aftredende minister van volksgezondheid, is gisteren in Bonn bekend gemaakt. De Beierse zusterpartij van het CDU heeft besloten de 42-jarige Horst Seehofer, die sinds 1989 parlementair staatssecretaris op het ministerie van sociale zaken is, als minister van volksgezondheid voor te dragen. Seehover kondigde al direct een rigoureus bezuinigingsprogramma aan om de snel stijgende kosten van de Duitse volksgezondheid terug te dringen.

Daarmee was gisteren in Bonn de lijst van politieke benoemingen nog niet helemaal afgewerkt. Als partijvoorzitter van het CDU maakte kanselier Kohl namelijk ook nog bekend dat de 42-jarige theoloog en staatssecretaris voor Gezinszaken Peter Hintze de nieuwe secretaris-generaal van het CDU wordt. Hintze, een vertrouweling van Kohl, volgt Volker Rühe op, die vier weken geleden de afgetreden CDU'er Gerhard Stoltenberg afloste als minister van defensie.