Hoofdkwartier VN blijft in Sarajevo ondanks de gevaren

NEW YORK, 28 APRIL. De Verenigde Naties erkennen dat de toestand in Sarajevo, waar het hoofdkwartier van de VN-vredesmacht in Kroatië is gelegerd, steeds gevaarlijker wordt. Maar ze zijn nog niet zover dat een verhuizing van het hoofdkwartier naar bijvoorbeeld Belgrado of Zagreb wordt overwogen. Het Nederlandse contingent van de VN-macht is voor een belangrijk deel gelegerd in het hoofdkwartier in Sarajevo.

Boutros Boutros Ghali, de secretaris-generaal van de VN, zei gisteren dat het steeds moeilijker wordt het hoofdkwartier in Sarajevo te voorzien van voedsel en benzine en dat de meeste VN-militairen in het hoofdkwartier gezien het geweld bijna voortdurend bivakkeren in de schuilkelders van het gebouw. “De toestand in Bosnië-Herzegovina wordt steeds slechter en naarmate Bosnië-Herzegovina verder afglijdt naar de anarchie groeien de operationele problemen”, aldus de secretaris-generaal. Het wordt steeds gevaarlijker de VN-militairen op en neer te laten reizen tussen het hoofdkwartier in Sarajevo en het operatiegebied in Kroatië; ook de bewegingsvrijheid binnen Sarajevo wordt beperkt door het gevaar van sluipschutters en artilleriebeschietingen. Hij wilde echter ook gisteren niets weten van het voorstel, vredestroepen naar Bosnië te sturen, zoals Frankrijk, Duitsland, Polen en Hongarije hebben gevraagd.

De VN-vredesmacht bestaat op het ogenblik uit 8300 militairen; dat moeten er uiteindelijk 14.000 worden. Ze worden - afgezien van een honderdtal ongewapende waarnemers in Bosnië - ingezet in Kroatië, waar ze toezicht houden op de wapenstilstand en de terugkeer van vluchtelingen. Het Nederlandse contingent van de troepenmacht telt op het ogenblik 316 man verbindingstroepen. Van hen zijn er 65 verbonden aan het hoofdkwartier in Sarajevo; op elf na - die in Belgrado zijn gestationeerd - zijn de anderen gelegerd in verschillende gebieden in Kroatië.

Boutros Ghali bevestigde gisteren berichten over de gedwongen deportatie van Kroatische dorpelingen uit door Servische milities gedomineerde gebieden in Kroatië. Hij zei dat VN-militairen getuige waren van incidenten in Vukovar, Tenja en Maranci, op 20 april. De in totaal 228 Kroaten werden door de Serviërs gedwongen een verklaring te ondertekenen dat ze hun woonplaats “vrijwillig” verlieten. Vervolgens werden ze uit hun huizen gezet en weggestuurd. De VN, aldus Boutros Ghali, hebben “krachtig” tegen dat optreden van de Serviërs geprotesteerd. (Reuter)