Hagen neemt optie op vijf procent aandelen Nedlloyd

ROTTERDAM, 28 APRIL. De Noorse zakenman Torstein Hagen heeft een optie genomen op vijf procent van de aandelen van het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd. Bij uitoefening van de opties kan Hagen zijn belang in Nedlloyd vergroten tot bijna 30 procent.

Volgens de Noor gaat het om een optie op circa één miljoen aandelen Nedlloyd. Hagen wilde niet zeggen wanneer de uitoefening van de opties plaats heeft. Volgens beurshandelaren wordt de optie waarschijnlijk uitgeoefend in november op een prijs van 56 gulden per aandeel. Vandaag noteerde het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs onveranderd op 57,40 gulden. De Noor heeft Nedlloyd ingelicht over zijn transactie maar wilde verder geen commentaar leveren.

De uitbreiding van het belang van Hagen verplicht de Noor in het kader van de Wet Melding Zeggenschap (WMZ) melding te doen bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). De omvang van zijn huidige belang in het Rotterdamse bedrijf bedraagt circa 24 procent. Melding is verplicht wanneer het belang de grens van 25 procent overschrijdt.

Hagen heeft de optie naar alle waarschijnlijkheid genomen op een deel van een pakket aandelen Nedlloyd dat ABN Amro zich enige tijd geleden via een conversie van obligaties had verworven. Nedlloyd heeft het aandelenpakket van twee miljoen aandelen (een kapitaalvergroting van 11 procent) begin februari onderhands geplaatst bij ABN Amro en ING. ABN Amro kreeg een pakket van anderhalf miljoen aandelen in handen, ongeveer 7,2 procent van het totale aandelenkapitaal.