Grote Japanse effectenhuizen verlagen dividend

Drie van de vier grote Japanse effectenhuizen gaan over tot een forse dividendverlaging over het op 1 april geëindigde boekjaar.

Daiwa, Nikko en Yamaichi maakten gisteren bekend zwaar te zijn getroffen door het kelderen van de aandelenkoersen op de beurs van Tokio. De drie bedrijven verklaarden eerder dat hun winst over het afgelopen jaar veel lager zal uitkomen dan die over het boekjaar 1990/91. Volgens analisten zal alleen Nomura Securities over het 31 maart geëindigde boekjaar een netto winst laten zien en zullen de drie andere het jaar in de rode cijfers afsluiten. Dat betekent dat zij een dividenduitkering uit de reserves zullen moeten putten. De Japanse effectenhuizen hebben behalve met de koersdalingen te kampen gehad met financiële schandalen. Zij hebben vorig jaar enkele weken niet mogen handelen op de beurs als straf voor de overtreding van een richtlijn van het ministerie van financiën.