Duitse staking breidt zich uit; Bondskanselier Kohl wijkt niet en beschuldigt vakbonden

ROTTERDAM, 28 APRIL. Bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren verklaard niet aan de looneisen van de Duitse ambtenarenbonden tegemoet te komen. Kohl beschuldigde de vakbonden ervan de economische realiteit te negeren. “Wij zijn niet in de positie om een ander bod te doen”, aldus de bondskanselier. Volgens de vakbond ÖTV is de staking vandaag uitgebreid tot ongeveer 100.000 ambtenaren.

Kohl zegt zich geconfronteerd te zien met de hoge kosten van de Duitse eenwording. Heide Simonis, die namens de deelstaatregeringen de onderhandelingen voert en minister Rudolf Seiters (Binnenlandse Zaken) zien wel mogelijkheden in een gedifferentieerde loonsverhoging. Daarbij zou meer geld voor de laagstbetaalden en minder voor de bestbetaalden vrij komen.

De regering-Kohl beperkt de stijging van de lonen tot 4,7 procent. De vakbonden eisen 9,5 procent, maar verlaagden hun eis tot 5,4 procent na bemiddeling door een arbitrage-commissie. Daarmee gingen de werkgevers niet akkoord. Het gevolg was dat de bonden de stakingen ingingen met de oude looneis van 9,5 procent.

Vanochtend lag ook het openbaar vervoer in de dichtbevolkte deelstaat Nordrhein-Westfalen stil, waardoor de regeringsstad Bonn de directe gevolgen van de staking ondervond. Alleen al in deze deelstaat zouden volgens de vakbond ÖTV zo'n 80.000 mensen het werk hebben neergelegd. In Keulen leidde de staking tot een enorme verkeerschaos. Naar schatting 750.000 mensen hadden hier moeite om hun werk te bereiken. In Zuid-Duitsland ondervond het verkeer in de steden Stuttgart, Baden-Baden en Freiburg veel hinder van de acties.

Inmiddels stapelen zich ook miljoenen brieven op bij de 48 hoofd-postkantoren waar wordt gestaakt. Verder sloten de werknemers van de telefooncentrales zich bij de stakingen aan. Behalve in Berlijn, werden de stakingen voortgezet in steden waar gisteren ook het werk werd neergelegd. Toen deden ongeveer 75.000 mensen aan de stakingen mee. Het conflict tussen ambtenaren en overheid dreigt uit te monden in de omvangrijkste arbeidsonrust sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bondskanselier Kohl stelt dat de collectieve sector als voorbeeld moet dienen voor de marktsector. Daar blijkt weinig van terecht te komen, nu de vakbonden hebben gedreigd morgen op te roepen tot stakingen in de metaalnijverheid en industrie. In beide sectoren werken ruim vier miljoen mensen. In de industrie is beroering ontstaan door het loonbod van de werkgevers van 3,3 procent. De vakbonden hadden 9,5 procent geëist. (APE, RTR, ANP)

Foto: “Wij staken”, staat op het shirt van een postende Duitse chauffeur in een busremise in West-Berlijn. Het overheidspersoneel in Duitsland staakt massaal voor hogere lonen (foto Reuter).