BAT gaat dicht, toch nieuwe CAO

AMSTERDAM, 28 APRIL. Bij de sigarettenfabriek BAT in Amsterdam is een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) afgesloten. Terwijl de Nederlandse vestiging eind juni zijn produktie definitief zal staken, krijgen de produktiemedewerkers vanaf 1 juli een loonsverhoging van 1,5 procent, exclusief prijscompensatie.

Geen plukje tabak gaat de fabriek nog binnen en geen sigaret rolt na juni nog van de lopende band. Toch sloten de vakbonden een CAO af met de directie. Voorzitter F. Jansen van de ondernemingsraad: “Op deze manier konden we de salarissen optrekken. Als een aantal werknemers straks in de WW belandt, krijgen ze een uitkering van 70 procent van het laatst verdiende loon.”

De werknemers hebben de afgelopen twee jaar actie gevoerd om BAT open te houden. Op de foto: personeelsleden op de publieke tribune van de Amsterdamse rechtbank. (Foto W. Middelkoop)