Alpha Konaré wint in Mali de presidentsverkiezingen

BAMAKO, 28 APRIL. Alpha Konaré, een voormalige leraar geschiedenis, wordt president van Mali. Hij won volgens de gisteren bekendgemaakte uitslagen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, zondag, met opmerkelijk gemak.

Konaré versloeg zondag met 71 procent van de stemmen zijn na de eerste ronde overgebleven rivaal Tiéoulé Konaté, een voormalige functionaris van het IMF. Konaré kreeg in de eerste ronde al 44 procent van de stemmen, Konaté vergaarde toen veertien procent van de stemmen. De opkomst was zondag uitzonderlijk laag: slechts zestien procent van de Malinezen ging stemmen. In de eerste ronde, twee weken eerder, was nog 23 procent van de stemgerechtigden opgekomen.

Konaré was de presidentskandidaat van Adema, de coalitie die eerder al de parlementsverkiezingen in Mali had gewonnen, maar die ondanks een absolute meerderheid in het parlement heeft beloofd ook andere partijen aan het bestuur van Mali te laten deelnemen. “Het is essentieel dat diverse democraten die niet behoren tot dezelfde partij het eens worden over de leiding tijdens een vijf jaar durende overgangsperiode,” zo zei Konaré - de eerste gekozen burgerpresident van Mali na 23 jaar van militair bestuur - gisteren. Zijn rivaal Konaté, die eerder heeft geklaagd dat het ingewikkelde kiessysteem de weg opent voor manipulaties met de uitslag, heeft gisteren zijn nederlaag toegegeven. Hij kreeg 29 procent van de stemmen. (Reuter, AFP)