Winter als basis voor limiet

Ze leefde er de hele winter naar toe: een baanwedstrijd in het Belgische Lommel die ideaal leek om de olympische limiet voor de 10.000 meter te vestigen.

Zaterdag bereikte Christien Toonstra niet alleen dat doel, maar tevens een nieuw nationaal record: 31.43,55. Zo'n driekwart minuut sneller dan de tijd die Carla Beurskens sinds 1985 in de boeken heeft staan. De Beverwijkse atlete, die een studie milieukunde aan de open universiteit combineert met sport, sloot daarmee een periode van tegenslag af. Na Erik de Bruin (discus), Bert van Vlaanderen (marathon) en Harold van Beek (50 km snelwandelen) is zij de vierde die zich voor de Spelen kwalificeert.

Een onverwacht resultaat?

Voor de buitenwereld misschien wel, maar voor mij niet helemaal. Dit was dan weliswaar mijn eerste tien kilometer op de baan, op de weg had ik al wel langere afstanden gedaan en ik wist dat ik het op de baan ook wel moest kunnen.

Waarom een wedstrijd in België?

Eerst speelde ik met het plan in de Verenigde Staten de limiet te lopen. Maar de Belgen moesten 32,05 lopen om zich te plaatsen voor Barcelona en toen ik hoorde dat in Lommel een sterk bezette 10.000 zou zijn leek het me beter me in eigen omgeving voor te bereiden. Alleen het weer is dan in april een onzekere factor. Het regende zaterdag hard, maar dat dat niet slecht hoeft te zijn is wel bewezen, want er zijn in die race vier nationale records verbeterd.

Je bent langdurig geblesseerd geweest. Heeft dat een rol gespeeld bij je voorbereiding?

Ik heb anderhalf jaar blessures gehad. Eerst een stressfractuur aan het kuitbeen en later problemen met mijn knieën. Toch heb ik vanaf begin vorige zomer aan een stuk kunnen trainen. Ik heb in de winter crossen gedaan. Die vormen een goede basis. Mijn 26ste plaats op het WK cross gaf al aan dat het goed ging. Op die vorm heb ik voortgeborduurd. Daardoor kon ik die tijd nu ook lopen.

Je wilt begin juni in Saint Denis nog de 3000 meter-limiet zien te halen. Als dat lukt moet je kiezen voor Barcelona.

Dan denk ik dat ik de tien kilometer kies, want op die afstand heb ik toch een grotere kans op een betere klassering.

    • Peter de Jonge