Wie komt er na Van den Broek

Nu er crisis in de lucht hangt in Den Haag kan weer gespeculeerd worden over de kandidaten voor een volgend kabinet.

Het ministerie van buitenlandse zaken deze keer. Wie moet Hans van den Broek opvolgen, die immers (in december 1990 in Vrij Nederland) heeft gezegd de kans op nog een kabinetsperiode “uiterst beperkt” te achten? Politici zijn nooit helemaal betrouwbaar met dat soort mededelingen, maar we doen even of we hem geloven.

Hans van Mierlo, de leider van D66, wordt het vaakst genoemd. Zijn partij zal wel niet buiten een volgend kabinet kunnen blijven en de post waarop Van Mierlo's paradoxen het best tot hun recht komen, is Buitenlandse Zaken. In de wandelgangen van dat ministerie, als Van den Broek niet in de buurt is, voelt men wel wat voor die keuze. “Dan hebben we ook weer eens een minister die niet alle stukken leest, zodat er ook nog wat werk voor ambtenaren overblijft”, zegt een niet onbetekend functionaris uit de top van het departement.

Namen van PvdA'ers komen niet voor op het schaduwlijstje voor het BZ-ministerschap; andere kandidaten komen allemaal uit kringen van het CDA. De huidige staatssecretaris van defensie, Berend-Jan van Voorst tot Voorst, wordt als serieus kanshebber genoemd, evenals het Tweede-Kamerlid Jaap de Hoop Scheffer. In een ander scenario wordt deze laatste echter CDA-fractievoorzitter, als opvolger van Elco Brinkman, die immers Lubbers moet opvolgen. Tenslotte is er als outsider nog de secretaris-generaal van het ministerie, Ben Bot, een CDA-man die als een van Nederlands beste diplomaten bekend staat. Binnen het ministerie gaat de mare dat Van den Broek een beetje afstand tot Bot houdt, juist omdat deze goede contacten met Lubbers zou hebben.

Blijft de vraag of in een kabinet met Brinkman als premier, minister van buitenlandse zaken Van Mierlo nog met evenveel verve zal pleiten voor “een drastische uitbreiding” van de manoeuvreerruimte van de minister-president op buitenlands politiek terrein.(RM)

    • Geert van Asbeck
    • Kees Versteegh