Vragen over orders voor firma Lubbers

ROTTERDAM, 27 APRIL. De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft vanmorgen minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) in schriftelijke vragen verzocht aan te geven waarom het staalconstructiebedrijf Hollandia Kloos de laatste tien jaar een unieke behandeling heeft gekregen bij de gunning van met overheidsgeld gestimuleerde verkeersbruggenorders in Indonesië.

Zij reageren op een artikel in deze krant van afgelopen zaterdag. Gebleken is dat Hollandia Kloos, de beursgenoteerde onderneming van de familie van premier Lubbers, in deze periode voor 185 miljoen gulden vervolgorders kreeg zonder dat daarvoor een openbare aanbestedingsprocedure is gevolgd. De regels van het departement schrijven een dergelijke procedure in principe voor. Er wordt regelmatig van afgeweken, maar een woordvoerder van minister Pronk noemde de mate waarin dat met Hollandia Kloos in Indonesië is gebeurd uniek.

De VVD-Kamerleden Weisglas en Terpstra willen van Pronk ook openbaarmaking van een vorig jaar uitgebracht vertrouwelijk advies van het Nederlands Economisch Instituut (NEI), waarin het ministerie werd gesuggereerd een openbare aanbestedingsprocedure te volgen bij de gunning van een nieuwe vervolgopdracht aan Hollandia Kloos. Het contract daarvoor werd december vorig jaar getekend, zonder dat een openbare aanbesteding plaats had.

Eveneens vragen de VVD-Kamerleden van de minister een inhoudelijk oordeel over de behandeling van Hollandia Kloos. “Maar het gaat ons om te beginnen om de feiten”, aldus Weisglas. “We roepen geen schande, we willen weten hoe en waarom de zaken zo zijn gelopen.”