Verkiezingen in Oostenrijk: nog een ronde nodig; Diplomaat Klestil verrast

WENEN, 27 APRIL. De eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen heeft gisteren enige kleine verrassingen opgeleverd.

De sociaal-democratische kandidaat Rudolf Streicher won met 40,7 procent van de stemmen maar met moeite van de man van de Volkspartij, Thomas Klestil, die 37,2 procent kreeg. Omdat zij geen van tweeën de absolute meerderheid behaalden volgt er op 24 mei een tweede ronde tussen deze beide kandidaten.

Heide Schmidt van de liberale FPÖ haalde 16,4 procent. De 78-jarige futuroloog en schrijver Robert Jungk, kandidaat namens de Groenen, kreeg maar 5,7 procent.

Net als in Engeland zaten de opiniepeilers er met hun laatste prognoses flink naast. Zij voorspelden dat Streicher ten minste 8 procent méér stemmen zou krijgen dan zijn rivaal.

Schmidt haalde iets minder stemmen dan haar partij onder aanvoering van Jörg Haider had gescoord bij de parlementsverkiezingen in 1990. Zij was dan ook teleurgesteld. Robert Jungk ook. Hij had gehoopt op tweemaal zoveel stemmen als de Groene kandidate voor het presidentschap in 1986 had gekregen en had daarom op 11 procent gemikt. Zijn oproep met een stem op hem te waarschuwen tegen rechts-radicale politieke ontwikkelingen in Oostenrijk is kennelijk niet aangeslagen.

De twee overgebleven kandidaten, van wie Streicher maar 160.000 stemmen meer kreeg dan Klestil, moeten nu proberen de 1,2 miljoen kiezers van FPÖ en Groenen naar zich toe te trekken. Dat zal met tact moeten gebeuren want de twee mannen vertegenwoordigen partijen die samen een coalitieregering vormen. Hardhandigheid in de campagne zou de coalitie, die toch al geregeld in haar voegen kraakt, kunnen belasten.

Aan de andere kant zal de diplomaat Klestil nu alles op alles willen zetten om tegen veler verwachtingen in gekozen te worden. Zijn achterstand was gisteren zo klein, dat hij zeker een zeer goede kans op het hoogste ambt maakt als hij eind mei de FPÖ-kiezers aan zijn kant kan krijgen.

    • André Spoor