Suriname positief over post CRI

PARAMARIBO, 27 APRIL. Suriname heeft in principe geen bezwaar tegen het vestigen van een gezamenlijke post van de Nederlandse Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) en de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA).

Dat heeft de Surinaamse minister van justitie en politie Girjasing gezegd in Paramaribo. Minister Girjasing merkte ook op dat de wetgeving in Suriname op het gebied van de drugsbestrijding veranderd moet worden. Zolang dat niet gebeurt kunnen zaken als het witwassen van drugsgelden niet efficiënt aangepakt worden, aldus de bewindsman.

Minister Hirsch Ballin (justitie) heeft vorige week in de Verenigde Staten afspraken gemaakt over justitiële samenwerking om de internationale drugshandel vanuit Suriname aan te pakken. Afgesproken werd dat een gezamenlijke CRI/DEA-post in Paramaribo zal worden geopend en dat tevens één CRI-agent in Washington zal worden gestationeerd.

Minister Girjasing verklaarde in Paramaribo wel dat “het nooit zo kan zijn dat twee landen iets over Suriname kunnen bekokstoven zonder ons te raadplegen. Het hoort zo dat er overleg gevoerd moet worden”. Suriname was vooraf niet ingelicht over de reis van Hirsch Ballin naar Washington. Minister Hirsch Ballin heeft tijdens zijn bezoek aan Washington vorige week toegezegd dat met de Surinaamse autoriteiten zal worden overlegd over de vestiging van de politiepost.