Staking Duitse ambtenaren treft vooral de grote steden

FRANKFURT, 27 APRIL. De eerste staking van Duitse ambtenaren sinds 18 jaar heeft vandaag het openbare leven in de grote Duitse steden ontwricht. Chaos in het openbaar vervoer, ongesorteerde post en stiltstaande vuilnisophaalwagens bepaalden vanochtend het beeld.

Berlijn, München en Stuttgart kampten met een aanzienlijke verkeerschaos nadat ongeveer 35.000 werknemers in het openbaar vervoer het werk hadden neergelegd. Volgens de vakbonden staakten ook 8.200 werknemers van de posterijen. In Frankfurt staakte de gehele vuilnisophaaldienst waar 1.400 mensen werkzaam zijn.

De vakbonden lieten vanochtend weten dat de acties voortgezet zullen worden totdat de overheid in de lopende CAO-onderhandelingen met een hoger loonbod voor de dag komt. De regering-Kohl wil de loonsverhoging beperken tot 4,8 procent plus een eenmalige uitkering van 500 Mark. De bonden eisten oorspronkelijk 9,5 procent, maar verlaagden hun eis tot 5,4 procent na bemiddeling door een arbitragecommissie.

In Bonn wordt gestaakt bij de ministeries van defensie, economische zaken en bij het bureau van de Bondskanselier. Op legerbases in Darmstadt en Kiel lag het werk vrijwel geheel stil. Stakende sluiswachters in het Noord-Oostzeekanaal, van de Duitse Bocht naar de Oostzee, verhinderden het scheepvaartverkeer.

De internationale luchthavens zijn nog niet door acties getroffen. De vakbonden houden ontwrichting van het luchtverkeer als troef achter de hand.

Niet bekend

De nieuwe Duitse deelstaten worden niet door de staking getroffen. Voor de werknemers in de voormalige DDR gelden afzonderlijke CAO's. In Berlijn reed het openbaar vervoer daarom alleen in het oostelijke deel van de stad. Bussen maakten rechtsomkeert aan de Brandenburger Tor alsof de Berlijnse Muur er nog steeds stond.

In Nederland was de staking nauwelijks merkbaar. Het postverkeer van en naar Duitsland verliep normaal, omdat in de belangrijke distributiecentra wel werd gewerkt. Het vrachtverkeer ondervond vanmorgen alleen vertragingen op de wegen door en vlak langs de grote Duitse steden. De Duitse douane deed niet aan de staking mee. Het treinverkeer van en naar Duitsland ondervond geen hinder. (DPA, AP, Reuter)