Solvay nu grootste producent van soda

Het Belgische chemieconcern Solvay neemt van het Amerikaanse concern Tenneco de soda-divisie over voor 500 miljoen dollar (935 miljoen gulden).

Door de overneming van de Tenneco Minerals Company (TMC) door Solvay volgens eigen zeggen de grootste sodaproducent ter wereld. TMC bezit tachtig procent van een fabriek in Wyoming die binnenkort een jaarlijkse capaciteit zal hebben van 1,7 miljoen ton. Het resterende aandelenbelang is in handen van de Japanse glasfabrikant Asahi Glass. In 1992 wil TMC met 450 medewerkers een omzet van 140 miljoen dollar behalen. Solvay heeft zelf een produktiecapaciteit van 4,6 miljoen ton soda per jaar. Soda wordt onder meer gebruikt als grondstof voor de produktie van glas.

Vijfentwintig procent van de wereldproduktie wordt verkocht in Noord-Amerika. Solvay had het afgelopen boekjaar een omzet van 14 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat daalde met veertig procent tot omgerekend 583 miljoen gulden. De transactie heeft voor Solvay ook een nadelig aspect, want Moody's verlaagde prompt de "rating' van het door de Amerikaanse Solvaydochters uitgegeven commercial paper omdat de overname gepaard gaat met een aanzienlijke schulduitbreiding.