Rabbijn Syrië: joden krijgen snel papieren

TEL AVIV, 27 APRIL. De Syrische opperrabbijn Albert Ibrahim Hamra verwacht binnen vier of vijf dagen van de Syrische autoriteiten een schriftelijke bevestiging te krijgen van de mondelinge belofte dat de joden het land kunnen verlaten. “Veel joden hebben al aanvragen ingediend om Syrië te verlaten”, zei hij vanmorgen in een vraaggesprek met de correspondent van radio Israel in Parijs.

Volgens hem zullen de eerste Syrische joden de volgende week al de benodigde uitreispapieren, zoals paspoorten, krijgen. In het vervolg zullen volgens de opperrabbijn voltallige joodse families naar het buitenland kunnen gaan. Tot dusverre konden Syrische joden alleen buitenlandse reizen maken als een deel van de naaste familie achterbleef.

Tegen de Israelische radioverslaggever in Parijs zei rabbijn Hamra dat de joodse gemeenschap in Syrië, circa 5.000 man sterk, “heel blij is” en president Hafez Assad dankbaar is voor de nieuwe regeling.

Volgens de correspondent van de krant Ma'ariv in Parijs zullen vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in Syrië vandaag van een hoge officier van de Syrische veiligheidsdienst inlichtingen verkrijgen over de nieuwe uitreismogelijkheden.

In Israel is er in afwachting van een officiële bevestiging van een nieuwe politiek jegens de Syrische joden nog terughoudend op de berichten uit Damascus gereageerd. Mocht zich een dergelijke ontwikkeling inderdaad voordoen dan is dat volgens premier Yitzhak Shamir onder andere het gevolg van de druk die de publieke opinie in het Westen op Damascus heeft uitgeoefend.

Hoge regeringsfunctionarissen in Jeruzalem zeiden gisteren dat het gemelde Syrische besluit de joden te laten gaan een positieve invloed zal hebben op de vandaag in Washington beginnende vijfde ronde van het bilaterale vredesoverleg, met name tussen de Israelische en Syrische delegaties.

De Israelische pers heeft na de berichten uit Damascus over een koerswijziging jegens de joden onthuld dat Israel deze winter een Syrische helikopter toestemming heeft gegeven een ingesneeuwde Syrische positie op de berg Hermon te bevoorraden. Vorige week werd een in moeilijkheden gekomen klein Syrisch vrachtschip in de haven van Haifa gerepareerd. Tot grote woede van de Israeliërs verliet de boot de haven zonder de rekening te hebben betaald. Daarover wordt tussen de agenten van de Syrische boot in Beiroet en de Israelische havenautoriteiten nog onderhandeld.

    • Salomon Bouman