Politieke onrust zorgt voor stilte en afwachting op beurs

AMSTERDAM, 27 APRIL. Het was vandaag erg stil op de Amsterdamse effectenbeurs. Sociale en politieke onrust in Duitsland en politieke onzekerheid in Nederland veroorzaakten lagere koersen in Frankfurt en Amsterdam. Heineken was wederom gevraagd.

AMSTERDAM De neerwaartse trend op het Damrak kwam grotendeels overwaaien uit Frankfurt waar de koersen door stakingen onder druk lagen. Daarnaast zorgde de aankondiging van twee Duitse ministers die willen opstappen voor onrust op de Duitse financiële markten. Na het aangekondigde vertrek van de Duitse minister voor buitenlandse zaken Genscher liet ook de veel bekritiseerde vrouwelijke minister Hasselfeldt (gezondheid) weten te willen vertrekken.

De Duitse rente, die sinds vorige week vaster zit dan eerder werd aangenomen, had eind vorige week al een remmend effect op de koersstijging op het Damrak. Volgens handelaren zal die rentedruk vanuit Duitsland de komende tijd rond de markt blijven hangen. De CBS-koersindex, die vrijdag het eerder vorige week geëvenaarde record verbeterde door 0,4 punt hoger te sluiten op 210,7 punten, zal daardoor volgens handelaren even niet verder stijgen. “Maar die gaat wel weer omhoog. Als het economisch herstel doorzet, gaat Londen omhoog en zal Amsterdam aansluiten”, zei een optimistische handelaar vanmorgen.

De EOE-index, die vrijdag 1,28 punt hoger sloot op 313,7 punten, noteerde om 13.00 uur 1,82 lager.

Onder de hoofdfondsen was Heineken evenals vorige week een uitschieter. De Amsterdamse bierbrouwer opende op 163 gulden, 1,10 gulden hoger dan het slot van vrijdag. Maar daarna zakte de koers onder druk van winstnemingen terug tot een middagkoers die 1,10 gulden lager lag dan het slot vrijdag. De vraag naar Heineken was volgens een handelaar redelijk groot.

Fokker was onderwerp van gesprek op het Damrak na een publicatie in de Britse krant Daily Telegraph. De krant maakte melding van een naderend bezoek van de top van de top van Deutsche Aerospace aan Fokker later deze week. Het Duitse concern wil het belang van de Nederlandse overheid (32 procent) in Fokker overnemen en zegt in de Briste krant daarover in een vergevorderd stadium van onderhandeling te zijn. Het pakket zou bij de huidge beurskoers circa 360 miljoen gulden waard zijn. De koers van Fokker verloor in reactie op de verhalen vier dubbeltjes op 33,80 gulden.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen iets hoger. De omzetten bleven erg beperkt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 33,2 punten hoger sloot op 2.643, was omstreeks het middaguur vier punten hoger.

FRANKFURT De Duitse beurs leed vanmorgen onder massale stakingen en berichten over het aftreden van de ministers Genscher en Hasselfeldt. De vaste Duitse rente zorgde daarnaast voor extra druk op de koersen die lager openden en vrijwel de gehele morgen lager noteerden. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 6,74 punten lager sloot op 1.745,70, stond omstreeks het middaguur 5,14 punten lager.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio beleefde vandaag een redelijk rustige dag. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde bij een betrekkelijk geringe omzet van ongeveer 200 miljoen aandelen met 91,93 punten (0,5 procent) tot 17.450,52.