Nieuwe opzet EC I goudmijn

De nieuwe opzet in het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen, waarin dit jaar voor het eerst vanaf de kwartfinale een poule-systeem is gehanteerd, is een doorslaand succes.

Dat is althans de bevinding van een UEFA-commissie, waarvan ook secretaris betaald voetbal Jan Huijbregts deel uitmaakt, die in Parijs over dit onderwerp heeft vergaderd. Er waren nogal wat plooien glad te strijken aangezien in brede kring twijfel bestaat over de spanning van een competitie die alleen commercieel voor de clubs een goudmijn is maar sportief gezien bij zijn primeur een nogal teleurstellend verloop had. Barcelona en Sampdoria, die op 20 mei op Wembley de finale tegen elkaar spelen, profileerden zich al snel als de grote favorieten waardoor een club als bijvoorbeeld Anderlecht voor half lege stadions speelde omdat de consument begreep dat er sportief weinig meer op het spel stond.

Niettemin heeft zelfs de Belgische vereniging volgens manager Verschueren vijfeneenhalf miljoen gulden overgehouden aan de nieuwe opzet. Aangezien aan Europees topvoetbal een steeds duurder prijskaartje hangt moeten de sportieve belangen, die in een knock-out systeem veel beter tot hun recht komen, daaraan maar worden opgeofferd.

De UEFA-commissie heeft zich in Parijs over een aantal rapporten gebogen waarin interviews van scheidsrechters, spelers en bestuurders duidelijk maakten dat de competitie een sportief verloop heeft gehad. De indruk bestaat niet - althans officieel - dat clubs wedstrijden hebben laten lopen. Hoewel de Fransman Gérard Houllier voorzichtig opperde of het knock-out systeem niet al vanaf de halve finale zou kunnen worden uitgevoerd.

Verder was de vergadering een wassen neus. Niet meer dan een bevestiging van de UEFA-plannen om ook het seizoen 1992-1993 de nieuwe opzet te continueren. Want met ingang van komend seizoen heeft de UEFA, zeer tegen de zin van Milan-president Berlusconi, de televisierechten van deze competitie in eigen beheer. Alle clubs krijgen daarvan een gegarandeerd bedrag alsmede een bonus voor ieder punt dat zij behalen. “Barcelona zou op grond van die berekening dit jaar al negen miljoen gulden hebben verdiend”, becijfert Huijbregts, die even wegvlakt dat de clubs in ruil voor die gegarandeerde bedragen volgend seizoen wel vijfëntwintig procent van hun recettes moeten staan.

    • Marc Serné