Nederlands bridgeteam zet traditie voort; Winst uitdagingsmatch

AMSTERDAM, 27 APRIL. De Nederlandse bridgeselectie heeft in een tweedaagse ontmoeting wereldkampioen IJsland verslagen (457-436). Alle vijf paren van de gevormde "kernploeg', De Boer-Muller, Borm-Maas, Van der Brom-Mulder, Leufkens-Westra en Van der Neut-Nooijen, werden in wisselende combinaties tegen de uit drie paren bestaande IJslandse afvaardiging opgesteld. Er werd met zoveel mogelijk paren gelijktijdig gespeeld en dat had tot gevolg dat de scores ongeveer tweemaal zo hoog waren dan in een normale match.

De eerste van de zes zittingen werd door Nederland met klein verschil gewonnen (77-65), waarna de teams om en om een zitting op hun naam brachten. Tot en met de vierde zitting bleef de score vrijwel in evenwicht (288-300), maar in de vijfde zitting speelden de Nederlandse paren de wereldkampioenen weg (119-36), waardoor de IJslanders in de laatste zitting een overeenkomstige prestatie moesten leveren om een nederlaag te ontgaan. Zij kwamen met 100-50 wel ver, maar niet ver genoeg.

In de 60-jarige geschiedenis van de Nederlandse Bridge Bond was er tweemaal eerder een uitdagingsmatch tegen de regerende wereldkampioen gespeeld. In 1938 trad het befaamde team van de Continental Club aan tegen het Weense "Wunderteam' van dr. Paul Stern. Nederland wist toen in een enerverende match een gelijkspel af te dwingen. In 1954 wist het team van Herman Filarski, de gebroeders Goudsmit en de gebroeders Kaiser het onoverwinnelijk geachte Amerikaanse team op de knieën te krijgen.

De prestatie die de vijf paren van de Nederlandse selectie tegen IJsland hebben geleverd, past dus in deze traditie. Al moet hierbij worden vermeld dat de IJslanders verleden jaar de wereldtitel min of meer bij verrassing grepen en zij nog moeten bewijzen dat hun team blijvend tot de wereldtop mag worden gerekend. Hun sterkste paar, Jon Baldursson-Adalstein Jörgensen, vertoont nu al slijtage en leverde in recente internationale toernooien geen aansprekende prestaties.

    • Bob van de Velde