Musea tijdens het Nationaal Museumweekend druk bezocht

LEIDEN, 27 APRIL. Ongeveer 750.000 mensen hebben in het afgelopen weekeinde de vierhonderd Nederlandse musea bezocht die in verband met het Nationaal Museumweekend open waren. Dit heeft een woordvoerster van de Stichting Museumjaarkaart bekendgemaakt.

Het aantal bezoekers lag iets hoger dan dat van het vorige musemweekend. Zondag was het in de opengestelde musea veel drukker dan zaterdag. In Limburg werden naar verhouding de minste bezoekers geteld. Volgens de Stichting Mueseumjaarkaart was het daar in tegenstelling tot de rest van het land zonnig.

Gemiddeld over het weekeinde zijn er in de opengestelde musea drie tot tien maal zoveel bezoekers geweest als in een normaal weekeinde. Enkele musea gingen daar nog ver bovenuit. In Rotterdam waren dat het Belastingmuseum en het museum De Dubbelde Palmboom. Volgens de Stichting is dat te verklaren door de aandacht die het journaal van RTL4 aan deze musea besteedde. Ook het museum in Middelburg en het Utrechtse museum Van Speeldoos tot Pierement kregen veel meer bezoekers dan ze verwacht hadden, net als het Mauritshuis in Den Haag.

Het Zoetermeers Museum in Zoetermeer is zondagnacht in brand gevlogen. De brand is ontstaan in een van de achtervertrekken. Een serie historische foto's voor de komende expositie is vernield. Het museum ook wel “'t Oude Huis” geheten, herbergt een collectie van archeologische vondsten, huisraad, landbouwwerktuigen, foto's en andere documentatie over de geschiedenis van Zoetermeer.