Kasparov pleziert organisatie met eindzege in prestigieus toernooi

DORTMUND, 27 APRIL. De verzamelde sponsoren van Dortmund en omstreken konden opgelucht adem halen. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden slaagde Gari Kasparov er alsnog in de prestigieuze Chess Meeting op zijn naam te brengen. De wereldkampioen won zelf twee keer en kon goedkeurend de ontwikkelingen aan de andere borden gadeslaan. Vassily Ivantsjoek behaalde evenveel punten als Kasparov, maar genoot dit geluk met een sip gezicht. Kasparov werd op weerstandspunten tot winnaar uitgeroepen en verder zat Ivantsjoek nog na te trillen van zijn partij tegen Sjirov waarin hij op miraculeuze wijze de winst en daarmee de ongedeelde toernooizege uit handen had gegeven.

Kasparov begon het weekeinde in de wetenschap dat alleen twee overwinningen zijn achterstand van een half punt op Barejev, Ivantsjoek en Salov konden ombuigen in een al dan niet gedeelde eerste plaats. De eerste hobbel werd zonder veel problemen genomen. Michael Adams had alleen nog maar twee keer in een simultaan tegen Kasparov gespeeld en koos voor deze speciale gelegenheid een geïmproviseerde én dubieuze opzet. De tweede verrassing die hij gepland had was het uittrekken van zijn sweater om een t-shirt met het opschrift "Terminator II' te onthullen. Gezien zijn stelling zag hij wijselijk af van deze belofte aan zijn vriendin. Barejev speelde intussen een korte remise met Hübner. Salov en Ivantsjoek leken ook op een puntendeling af te gaan, totdat Salov in grote tijdnood blunderde.

Misschien was het sterk vervroegde aanvangsuur van de laatste ronde mede verantwoordelijk voor de rare dingen die gebeurden. Barejev bereikte tegen Adams een prachtstelling, maar kon niet alleen tot zijn eigen verbazing geen winst forceren. Ivantsjoek kwam een heel eind verder. Sjirov raakte een kwaliteit kwijt en leek rijp voor de sloop. Toen bleek opnieuw dat Ivantsjoek slecht bestand is tegen grote druk en uiteindelijk mocht hij blij zijn dat het nog remise werd.

Kasparov bestreed Salovs Siciliaan met de Lb5-variant, omdat volgens hem 3. d4 's ochtends niet speelbaar is. Een gouden keus, want na zo'n elf zetten stond hij gewonnen. Daar bleef het voorlopig bij en vlak voor de tijdcontrole miste Salov zelfs een uitgelezen kans om zich te bevrijden. Een tweede gelegenheid kreeg hij niet. Hoofdschuddend nam Kasparov de felicitaties in ontvangst, waarbij hij de eerste was om toe te geven dat het hem aan geluk niet had ontbroken.

Jeroen Piket kon tevreden zijn over de partijen waarmee hij zijn vuurdoop in Dortmund afsloot. Zijn ergernis over de kansen die hij in diverse partijen liet liggen had gemakkelijk kunnen resulteren in dwaze winstpogingen of verdere missers. In plaats daarvan liet hij stabiel spel zien en bereikte hij zowel tegen Sjirov als tegen Anand een vrij gemakkelijke remise.

    • Dirk Jan ten Geuzendam