Ir. D.S. Tuijnman oud-minister van verkeer overleden

Ir. D.S. Tuijnman, oud-minister van verkeer en waterstaat is afgelopen zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden.

Ir. Tuijnman, geboren te Middelburg, studeerde aan de Landbouw Hogeschool te Wageningen. Na zijn studie was hij secretaris-penningmeester, later voorzitter van de Hollandse Maatschappij van Landbouw. In juni 1963 werd hij lid van de Tweede Kamer voor de VVD. In december 1977 trad hij toe tot het kabinet Van Agt 1. Tuijnman gold in de VVD en in de Tweede Kamer als een beminnelijk politicus. Als minister speelde hij een weinig vooraanstaande rol. Hij is de geschiedenis ingegaan als de man van de nationale strippenkaart en de opheffing van het veelbesproken Rijkswegenfonds. Vooral dat laatste stuitte op felle weerstand. In een vraaggesprek in 1980 zegt Tuijnman zwaar geboeid te zijn in politieke zaken. “Een gevoel ook dat je dienstbaar moet zijn, bewust van je verplichtingen jegens degenen die je op deze plaats hebben neergezet. De politieke partij, maar ook het volk.” Tuijman was ondermeer commandeur in de orde van Oranje Nassau, ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en lid van verdienste van de Hollandse Maatschappij van Landbouw.